Reszkessetek, orvosok! Titkos ügynök betegeket küld rátok az egészségügyi miniszter!

Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Hirdetés

Egy akciófilm forgatókönyvének is beillene Sorina Pintea korrupcióellenes stratégiája. Az egészségügyi miniszter úgy szeretné elvenni az orvosok kedvét a csúszópénztől, hogy álbetegeket küld rájuk kémkedés céljából. A titkos ügynök pácienseknek

az lesz a dolguk, hogy jelentsék: kik a korrupt orvosok a romániai kórházakban.

A tárcavezető nem éri be ennyivel, egy kísérleti programot is kiterjesztene az intézményekre, melyet eddig a bukaresti Fundeni kórházban próbált ki. Itt nyilatkozatot írattak alá az orvosokkal, miszerint nem fogadnak el csúszópénzt, és a betegek tájékoztatása végett a kórház falait is teleplakátolták korrupcióellenes üzenetekkel.

Pintea szerint akadnak még „megoldatlan dolgok” a romániai kórházakban,

és bár szerinte tisztességes orvosok is akadnak, a béremelések ellenére még mindig sok a korrupt szakember. Akiknek a nővérek szolgáltatják a pluszpénzt, ugyanis ők világosítják fel a betegeket a műtét, kezelés áráról.

A miniszter filmbeillő ötletéért nem rajong a szakma,

az orvosok szerint a tárcavezető hadjáratot indított ellenük. Állítják: alig alkalmazzák már a romániai kórházakban a borítékos megoldást. Nem is indokolt, mondják, hiszen az elmúlt időszakban a orvosoknak többszörösére nőtt a bérük.

Pinteának nem ez az első akciófilmbe illő módszere az egészségügyi rendszer megreformálására. Korábban azzal került be a sajtóba, hogy rajtaütésszerűen jelent meg a különböző kórházakban, hogy ellenőrizze az ottani állapotokat.

Hirdetés