Ha már Magyarország Leopard harckocsit vesz, akkor Romániának is az kell

Úgy tűnik, a román haderőt is a német gyártmányú tankokkal combosítják ki.
Hirdetés

Ha már Románia szokás szerint éltanuló akar lenni az aktuális Nagy Testvér szemében – amely jelenleg az Egyesült Államok –, és Donald Trump amerikai elnök követelése nyomán, ha összeszorított foggal is, de kinyögi a bruttó hazai termék 2 százalékát a haderőfejlesztésre, akkor nem kispályázik.

A legfrissebb értesülések szerint Bukarest német gyártmányú Leopard harckocsikkal erősítheti haderejét – éppen olyanokkal, mint amilyeneknek a beszerzéséről a magyar illetékesek tettek bejelentést még tavaly.

Az Európai Védelmi Ügynökségen (EDA) belüli források szerint előrehaladott tárgyalások zajlanak arról, hogy Románia egy egész zászlóaljnyi Leopard 2-es harckocsit vásároljon, hogy végre nyugdíjazhassa a régi páncélosokat.

A védelmi ügynökség harckocsi-beszerzési programjában Románia mellett Ciprus, Görögország és Spanyolország is részt vesz. Esetükben azonban nem új tankok beszerzéséről van szó, hanem a régi, 2E és 2EH modellek korszerűsítéséről.

Az ügynökség most a német gyártó ajánlatát várja, azt követően egyeztet majd a négy ország védelmi miniszterével.

Az Adevărul szerint az a legvalószínűbb, hogy a NATO-szabványoknak megfelelően Románia 57 darab utolsó generációs Leopard 2A7+ harckocsit szerez be, amelyek három, egyenként 17 harckocsiból álló századot alkotnak. Ehhez hozzáadódik a vezérkari főnököt, a helyettesét és a zászlóaljparancsnokot megillető tank.

Emellett hat kiképző harckocsit is beszerezhetnek.

 

 

Hirdetés

 

Más források szerint Románia korábban régebbi gyártmányú Leopard 2A5-ösök beszerzésének lehetőségét vetette fel.

Ez a harckocsitípus meglehetősen elterjedt, a gyártó Németország mellett Kanada, Görögország, Finnország, Hollandia. Lengyelország, Portugália, Spanyolország, Svédország és Törökország is ilyent rendszeresített a haderejében.

Az új harckocsik beszerzése nyomán Románia várhatóan leselejtezi a régi, szovjet gyártmányú T-55-ös tankokat, ugyanakkor az 54, korszerűsített TR-85M1 Bizonul (azaz Bölény) típusú vasat továbbra is hadrendben tartják.

Amúgy egy Leopard több mint 5,5 millió dollárba kerül.

Egy bivalyerős Leopárd
A Leopard 2 német harckocsi, amelyet az 1970-es évek elején fejlesztettek ki és 1979-ben állítottak szolgálatba. Jelenleg a Bundeswehr fő harckocsitípusa. A Krauss-Maffei-Wegmann cég gyártja. Ezzel a típussal váltották le a korábban rendszeresített Leopard 1-et. 
Két fő sorozata van. Az első sorozat modelljei (a 2A4-ig bezárólag) függőlegesen kialakított toronnyal rendelkeztek, a második sorozatban (a 2A5 és a későbbi változatok) – sok egyéb változtatás mellett – már döntött falú (nyílhegyhez hasonló alakú) tornyot alkalmaztak. Valamennyi modellt ellátták digitális tűzvezető rendszerrel, lézeres célkeresővel, lövegstabilizátorral, a lövegcsővel párhuzamosított géppuskával és éjjellátó készülékkel. A harckocsi fő fegyverzete a Rheinmetall L/44 (a 2A6 változaton L/55) 120 mm-es űrméretű, sima csövű harckocsiágyú, amelyet kétsíkú lövegstabilizátorral láttak el. A harckocsi két db géppuskával rendelkezik.  

Hirdetés