Egy valódi mioritikus miniszter igazi álhíreket terjeszt

Bizony, lehet dobálózni a számokkal, de a miniszter úrral ellentétben a madárszakértők tényleg értenek a szakmájukhoz.
Hirdetés

Rég nem meséltünk Önöknek, kedves Olvasók, egyik kedvenc román miniszterünkről, a juhimádó és kormorángyűlölő Petre Daea mezőgazdasági miniszterről.

Most sem mesélnénk, mert amúgy érdektelen pasas, csak hát a minap (megint) kicsit bogra rótt. Magyarán: úgy tűnik, álhíreket terjeszt. Mégpedig egy igen jelentős, mondhatni, szinte nemzetbiztonsági rangú ügyben. Kitalálják? Hát persze, a kormoránokról van szó. Újfent.

Szóval, az történt, hogy a miniszter úr kedden arról beszélt a tévében, hogy megkérte az illetékes európai hatóságokat, tekintsenek el Románia esetében attól, hogy a kormorán védett faj és tilos irtani. Mégpedig azért, mert Daea mester szerint a Románia területén élő 100 000 kormorán jelentős károkat okoz a halállományban. Ami elvileg igaz, a jeles madár ugyanis sokkal jobb halász, mint a meséket terjesztő humán horgászok, és ha sok van belőle, valóban megtizedelheti a halakat.

Igen ám, de a miniszter úr valahogy elfelejtette közölni, honnan is szedte a 100 000-es számot. A hazai ornitológusok viszont a maguk számadatait a tavak, folyók egyéb vizek mentén szedték össze, ahol legutóbb idén január-februárban gyakorlatilag egyenként megszámolták őket (33 megyében, 238 helyszínen!). Na és találják ki, mennyi jött ki nekik. Hát, kérem szépen, összesen 9042 darab kormorán. Vagyis, ha jól számolunk, szőrén-szálán eltűnt 90 958 darab kormorán. Hova lettek? Senki nem tudja.

Vagyis, amíg a derék miniszter nem tudja bizonyítani a százezres „álomszámot”, addig az a helyzet, hogy Daea úr hazudik. Álhíreket terjeszt. És hogy miért? A rossz nyelvek szerint azért, mert a miniszter úr leányának van egy 650 hektáros halgazdasága valahol Dâmbovița megyében, amelyet az állami ingatlanokat kezelő ügynökségtől koncesszionált. Minden világos, ugye?

Hirdetés