Most már biztos, hogy perekkel folytatódik a Hargita és Bákó megye közötti határvita (VIDEÓval)

És elkezdődhet az évekig tartó türelemjáték. (VIDEÓval)
Hirdetés

Nem született megállapodás a Hargita és Bákó megye határvitájában egyeztető bizottság keddi, gyimesbükki ülésén, pedig Jean-Adrian Andrei Hargita megye prefektus számára valamiért nagyon sürgőssé vált a dolog egy ideje.

Székelyhon helyszíni tudósítása szerint Borboly Csaba Hargita megyei tanácselnök bejelentette, elindítják azokat a pereket, amelyek végén a bíróság döntheti el, hogy hol húzódik a székelyföldi és moldvai települések közötti határ. Ismerjük a tempót, ezért nem kizárt, hogy a döntésekre ebben az esetben is évekig várni kell majd.   
 
A pereskedés során a bíróság dönthet az úzvölgyi katonatemető sorsáról is.

Mint ismeretes, a bíróság nemrég a székely megye számára hozott kedvező ítéletet a Hargita és Neamț megye közötti határvitában. 

Bákó megye települései összesen mintegy százezer hektár, többnyire erdős területet csíptek le az egykor Székelyföldhöz tartozó területekből. A területfoglalás nagyrészt a megyék 1968-as kijelölése előtt történt. Csíkszentmárton, Pálfalva, Szépvíz, Csíkszentgyörgy településeknek van azóta is határvitájuk a moldvai szomszédokkal. a Hargita és Neamț megye közötti határvitában.

 

Hirdetés