Tényleg visszavonják Temesvártól az Európa kulturális fővárosa címet?

Fennáll a veszély, állítja a svéd koordinátor.
Hirdetés

Visszavonhatja az Európai Unió az Európa kulturális fővárosa 2021 címet Temesvártól, ha a projekt továbbra sem kapja meg a megfelelő finanszírozást. A vészharangot Chris Torch kongatta meg, aki évekig koordinálta a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület művészeti tevékenységét.

A svéd szakember most mandátuma lejártával távozott a csapatból, de előtte nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy akár az egész projekt füstbe mehet: pénz nélkül képtelenség megvalósítani a terveket.

„A valóság a következő: a Temesvár 2021 soha nem kapott valós esélyt a fejlődésre, arra, hogy gyakorlatba ültethessünk egy összehangolt kulturális projektet”

– mondta ki Torch. Aki szerint

az anyagiak hiánya és a politikai malőrök már a cím visszavonását is előrevetítik,

hisz az odaítélés óta eltelt három év alatt alig valósulhatott meg valami a tervekből. Sőt, a pénz- és személyzethiány álmokká változtatta ezeket, fogalmazott.

„Jelenleg megvan a valós veszélye annak, hogy az Európai Unió visszavonja a címet Temesvártól”

Hirdetés

– mondta ki fehéren-feketén az illetékes, utalva arra, hogy az uniós felügyelő bizottság már korábban is értetlenül hallgatta a temesváriak cseppet sem meggyőző magyarázkodását.

Amiatt, hogy a hatóságok ígéreteiket megszegve nem támogatták a projektet, nem tartották be a határidőket. Sőt, a helyi önkormányzat egyenesen blokkolta azt. A svéd művészeti koordinátor szerint

már csak a civil szféra határozott kiállása menthetné meg a totális csődtől.

Chris Torch 2017 februárjától vezette a temesvári projektet, előbb művészeti igazgatóként, majd tanácsadóként. Előtte Fiume kulturális fővárosi időszakát készítette elő, a horvát város jövőre lesz Európa kulturális fővárosa.

A Temesvár 2021 projekt csődje azért is szomorú, mert a címre több romániai város is pályázott, a bánsági település Kolozsvár, Bukarest és Nagybánya elől vitte el a pálmát. Most úgy tűnik, hogy teljesen feleslegesen.

Hirdetés