Fotó: Facebook | Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021
Van baj elég
papmeli
2018. augusztus 16. csütörtök, 18:33
Eddig semmit nem sikerült megvalósítani a célkitűzésekből, figyelmeztet az európai zsűri.

Hiába nyerte el Temesvár a romániai jelöltek közül az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címet, a bánsági városban eddig semmilyen előkészület nem zajlik az európai szintű figyelmet kapó időszakra. Ennek prózai oka van: nem kapta meg az ehhez szükséges pénzt.

Erre a projekt európai felügyelői is felfigyeltek, akik júniusban a helyszínen tájékozódtak. A tapasztalataikat összegző, a napokban elküldött levelükben a késés lehetséges következményeire is figyelmeztették a pályázatot elkészítő és lebonyolító Temesvár 2021 Egyesületet.

A külföldi szakértők akadályként említik, hogy a projekt finanszírozói közül sem a művelődési minisztérium, sem a megyei, illetve helyi önkormányzat nem teljesítette vállalását. A szaktárca azt ígérte, hogy 12 millió eurót utal ki a projektre, a temesvári önkormányzat 20 millió, a Temes Megyei Tanács 5 millió euróval járult volna hozzá ennek sikeréhez.

A pénzhiány nem csak a tervezett infrastrukturális beruházásokat akadályozza, a szervezést is megnehezíti:

források hiányában az egyesület képtelen embereket alkalmazni a kulcspozíciókra, például a kommunikációs felelősi munkakörbe. Erre az európai zsűri is felfigyelt, hiányosságként említve, hogy az egyesület nem tájékoztatja eléggé a közvéleményt a projektről.

Miközben a szaktárca azzal indokolta a támogatás elmaradását, hogy csak a teljes program ismeretében hajlandó pénzt adni, az európai gyakorlat szerint a hasonló volumenű és jelentőségű projektek megvalósítását fokozatosan támogatják.

De a temesvári önkormányzat sem tette oda magát a projekt mellé,

a fő cél, az EU-s támogatással és helyi önrészből megvalósuló művészeti és technológiai központ terve még kezdeti szakaszban sincs, holott 2021-ben működnie kellene. Nincs előrelépés a többi kultúrközpont, a zsinagógába tervezett kultúrpalota vagy a régi mozik felújítása ügyében sem.

Korábban az egyesület több kulcsembere is felmondott arra hivatkozva, hogy nem szeretnék, ha nevük kapcsolatban állna a minőségileg kifogásolható projekttel. Áprilisban pedig 80 személyiség nyílt levélben adott hangot felháborodásának, hogy az illetékesek nem kezelik felelősen az ország legnagyobb kulturális projektjét.

Temesvárt 2016-ban választották ki nyertesnek az Európa Kulturális Fővárosa 2021 címre pályázó több város, többek között Kolozsvár, Sepsiszentgyörgy és Nagybánya közül. A megtiszteltetés eddig egyetlen hazai várost ért, Nagyszeben 2007-ben volt Európa kulturális fővárosa.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/27814
Közös elnökségi ülést tartott Kolozsváron az Erdélyi Magyar Néppárt és a Magyar Polgári Párt.
Amiben az a zavaró, hogy nem hódítók győzik le az embert, hanem a nemzeti középszerűség maroknyi serege. Andrei Pleșu írása.
Nem csak Bályokon lesz vadászat a hétvégén: a Cibles-völgyben nem szórakozásból, hanem a sertéspestis miatt ölik le az összes vaddisznót.
Leonard Azamfirei szerint erőltetett volt összemosni az új angol kar és az évek óta követelt magyar kar ügyét.
A közelgő pápalátogatás fokozatosan beizzítja az ortodox nackóhadsereget. Hasítanak rendesen.
Magánlakásokat is kínálnak a zarándokoknak Jászvásáron.
Ha még sokat húzzák-nyúzzák, nem lesz, akit felelősségre vonni. Iliescu az ügy sztárvádlottja.
A legtöbben helyeslik. És persze Bukarestről is megvan a véleményük.
A SRI szerepe eddig sem volt tisztázott az ügyben, az alkotmánybíróság erre rátett még egy lapáttal.
Erdélyi statisztikai szolgálat indult, mely nemcsak a bennünket érintő adatokat, hanem az erdélyi magyar intézményeket is felsorakoztatja.
És ezúttal nem mi, magyarok fenyegetjük a hazát. Sőt, dicséretet is kapunk.
Beindult a nemzeti médiagépezet a közelgő pápalátogatással kapcsolatban. Méghozzá furmányos összeesküvés-elméletekkel.
Ráadásul az intézmény nevét is megváltoztatják a magyar oktatók konzultálása nélkül.
Magyar Házzá alakítja az Iskola Alapítvány a szecessziós palotát, benne a tíz éve közösségi térként működő Moszkva kávézóval.