Ha a NATO tévedésből felperzseli a termőföldjét, hagyjon fel minden reménnyel!

Még akkor is, ha Ön nem ellenség, hanem szövetséges.
Hirdetés

Emlékszik még, kedves Olvasó, arra a nem mindennapi esetre, midőn a hős amerikai és román harckocsizók elsöprő erejű támadást indítottak egy elvetemült román kukoricaföld ellen? Nem olyan régen történt, egy hónapja sincs. Mondanunk sem kell, hogy a gonosz kukoricásnak esélye sem volt a sorscsapásnak is beillő NATO-támadás ellen. Kifeküdt, pont.

Persze, voltak akadékoskodók (főleg a kárvallottak), akik feltettek pár kérdést. Például azt, hogy a jóistenbe történhetett ilyesmi. Erre a román nemzetvédelmi miniszter úr szinte kapásból tudott válaszolni. A sereg eltévedt, feltehetően az ingatag időjárás miatt. Bár az is lehet, hogy a román katonai illetékesek rossz koordinátákat adtak meg a derék harckocsizóknak.

A másik kérdés az volt, hogy, oké, előfordul az ilyesmi, na de mi lesz az okozott kárral.

Ó, megoldjuk, jelentette ki a miniszter úr: a védelmi tárca és az amerikai partnerek létrehoztak szépen egy vegyes bizottságot és alaposan kivizsgálták az ügyet. Ügyesen kiszálltak a helyszínre, felmérték a károkat és megállapították a kártérítések összegét.
Milyen hatékonyan tudnak dolgozni az állami szervek, ugye? Na de akkor mi a fenének írjuk mi ezt a cikket ezen a keddi szent napon?

Hát azért, kedves Olvasó, mert akadt egy iciripiciri probléma. Ugyanis a védelmi minisztérium illetékesei döbbenettel tapasztalták, amikor nekiálltak, hogy kiszámítsák a kártérítések mértékét, hogy a vonatkozó törvényben elég nagy (nem bomba ütötte) likak tátonganak.

Magyarán: a törvény értelmében nem lehet kifizetni a kárvallottaknak a kártérítést.

Na, és ha most szörnyülködik, kedves Olvasó, akkor van tovább is, tessék jól megfogózni. A derék román illetékesek nem most jöttek rá először, hogy szar a törvény. Hanem 2018-ban, amikor is a Romániában gyakorlatozó lengyel hadtest egy hasonló hadgyakorlat során gyakorlatilag jelzőrakétákkal bombázta Craiova egyik külvárosi lakónegyedét. (Kész, lehet kínunkban röhögni.)

Hirdetés

Tehát, már tavaly megállapították a román katonai kártérítők (jó, ez vicc, de mindenképp szakik lehettek), hogy a létező törvény szerint nem lehet kártérítést fizetni a károsultaknak. És meg is ígérték, hogy elvégzik a szükséges törvénymódosításokat.

Na és akkor tegyük fel szépen az utolsó kérdést: elvégezték? Naná, hogy nem. Vagyis a kárvallottak szívnak. És Ön, kedves Olvasó, Ön is szív, ha véletlenül a termőföldjére téved egy gyakorlatozó hadtest. És ezzel el is érkeztünk a cikk címéhez: ha a NATO tévedésből felperzseli a termőföldjét, hagyjon fel minden reménnyel!

Hirdetés