Polgármester halt meg a kórház lépcsőjén, mert nem volt ügyeletes orvos

Hátha így a politikusok is belátják, hogy a fizetésemelés nem szünteti meg az orvoshiányt.
Hirdetés

Közvetlenül azután hunyt el a Botoşani megyei Vornicei község polgármestere, hogy csütörtök délután kilépett Săveni városi kórházából, ahol nem volt ügyeletes orvos. Kollégája, Săveni polgármestere a megyei kórház menedzserének fejét követeli, oda tartozik ugyanis Săveni városi kórháza is.

A községi polgármester, Toader Leampăr mindössze 57 éves volt. Rosszul lett, így került a săveni-i kórházba, ahol épp egyetlen orvos sem tartózkodott, így csak egy asszisztens vizsgálta meg, mondják a helyiek. 

Megnézte a vércukrát, megvizsgálta EKG-val, majd a polgármester távozott, de csak a lépcsőig jutott, ahol elvesztette az eszméletét. A kórházban tartózkodó két asszisztens és az ápoló kihívta a mentőt, a mentősök 50 percig próbálták újraéleszteni Toader Leampărt, sikertelenül – mondta el a Mediafaxnak Elvira Sologon, aki korábban 40 évig dolgozott a kórházban.

A helyiek szerint a kórház soha nem volt olyan gyalázatos állapotban, mint manapság, és mióta megszűnt az orvosi ügyelet, sokan kénytelenek máshova fordulni segítségért. Jelenleg egy belgyógyász jön hetente három nap, és egy gyerekorvos dolgozik még a kórházban, aki épp szabadságát tölti.

Hirdetés

A városka polgármestere, Relu Tîrzioru is felháborodott azon, ahogy a Botoşani megyei kórház igazgatója (nem) biztosít ügyeletet Săveni-ben, ezért annak lemondását kéri. Az ő elmondásából derül ki az, hogy a Săveni-ben jóval az erején felül teljesített az a gyerekorvos, aki eddig ügyeletet is biztosított, ezért ment most szabadságra.

Az egész kórházat be akarták zárni korábban, de mivel messze van a legközelebbi egészségügyi intézmény, és az odavezető infrastruktúra is rossz állapotban van, a polgármester kiharcolta, hogy megmaradjon. A kórház ügyeleti szobája július 10-én nyit ki újra.

Hirdetés