Több mint száz év után végre komolyabban rendbe teszi a román állam a monarchiabeli vasútállomásokat

Közel ötven vasútállomás újulhat meg, ezek közül több az ország legimpozánsabb, egyben legromosabb vasúti műemlékének számít.
Hirdetés

Manapság egyre kevesebb jó hír érkezik a szétesőben lévő romániai vasúthálózatról. Olyan kevés beruházás történt az utóbbi száz évben ilyen téren, hogy még a korábbi szállításügyi miniszter szerint is a tizenkilencedik századi állapotokat tükrözik az állapotok. De végre kaptunk egy jó hírt, ami miatt zárójelbe tesszük cinikus megjegyzéseinket, és örülünk annak, hogy a kormányt elkezdte foglalkoztatni a monarchiabeli vasúti építészeti hagyaték megőrzése (éppen időben, még mielőtt teljesen szétrohadna minden).

Megújulhat a herkulesfürdői állomás is, mely kívül és belül is látványos

Rengeteg olyan állomásépület található a mai Romániában, melyen gyakorlatilag száv éve nem ejtettek meg komolyabb beruházást, pedig ezek műemlékeknek számítanak. A kormány 47 ilyen vasútállomást készül felújítani, persze európai uniós támogatással. A hír nem teljesen új, az viszont igen, hogy a vasúttársaság eljutott odáig, hogy újabb 23 állomásra kiírja a megvalósíthatósági tanulmányok elkészítésére a pályázatot.

Zömében erdélyi, bánsági állomásépületekről van szó, köztük található a herkulesfürdői, az orsovai, a csíkszeredai, a fogarasi, a szászsebesi, a gyergyószentmiklósi,a szászrégeni, a nagyenyedi, a tövisi, a székelyföldvári vagy a dornavátrai állomásépület is.

Korábban, június elején másik 24 település vasútállomására írtak ki hasonló pályázatot, ezek közül is csak az erdélyi, partiumi településeket soroljuk fel, úgy mint, Szatmárnémeti, Nagybánya, Zsibó, Dés, Bethlen, Érmihályfalva, Nagykároly és Nagyszalonta.

Hirdetés

A csíkszeredai vonatállomás legendásan le van pusztulva (Fotó: Veres Nándor, Székelyhon)

A CFR közlése értelmében  az utasok igényeinek és az európai követelményeknek megfelelő színvonalú beruházásokra készülnek. Felújítják és akadálymentesítik az állomásépületeket, ahol modern teret alakítanak ki. Megemelik a vágányok melletti peronokat, hogy könnyebb legyen a fel- és leszállás az utasok számára. Modernizálják a várótermeket, az aluljárókat, az utasok tájékoztatására szolgáló eszközöket, a fűtésrendszert, a szellőzőrendszert, cserélik az elektromos hálózatot, a csatornázást, stb.

A 23 vasútállomás modernizálását előkészítő megvalósíthatósági tanulmányokra fordított összeg értéke megközelíti a 7 millió lejt, melyet a CFR saját költségéből fedez.

Hirdetés