Nocsak: börtön járhat azért, ha nem hajlandó eltartani a szüleit

Egy új törvénytervezet beterjesztői nem lacafacáznak.
Hirdetés
Igencsak szigorú eszközökkel erősítené a szülők és gyermekeik közötti családi kötelékeket egy 73 honatya – elsöprő többségük a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Pártban politizál – által benyújtott törvénytervezet: akár börtön is járhat azért, ha valaki nem hajlandó eltartani a szüleit.
 
A Generációk közötti hála törvénye bombasztikus címet viselő törvénytervezet indoklásában azzal érvelnek, hogy a mai romániai társadalomban az annak alapját képező család egysége és a családon belüli szolidaritás folyamatos támadásnak van kitéve.
 
Ez alatt többek között a munkaerő elvándorlását, illetve az elhagyott idősek nagy számát értik, de azt is, hogy a szülőket diszkriminálja az a tény, hogy ők kötelesek gondját viselni gyermeküknek, de ez fordítva nem érvényes.
 
A tervezet értelmében
 

a nagykorú, munkaképes gyermekek kötelesek eltartani munkaképtelen, anyagi támogatásra szoruló szüleiket.

 
Ha erre nem képesek, akkor a kötelezettség az unokákra vagy a dédunokákra hárul.
 
Amennyiben nincs írott szerződés, végrendelet, amely ezt szabályozná, akkor arról a feleknek kell megállapodniuk békés úton.
 
A tartásdíj összegét a bíróság állapítja meg, és havi fix összeget jelent, megállapításakor pedig figyelembe veszik a gyerekek anyagi helyzetét. Az összeg egyébként sem haladhatja meg az annak kifizetésére kötelezett személy jövedelmének egyötödét.
 

A tartásdíj kifizetésének megtagadása vagy elmulasztása hat hónaptól három évig terjedő szabadságvesztést vonhat maga után.

 
Mit is mondjuk: eredeti elképzelés ez arról, hogyan kell szavatolni a szeretetet a családtagok között. 
 
 

Hirdetés