Először gáncsolta, majd gátlástalanul lenyúlta az USR ötletét a PSD-ALDE

Nem maguktól találták ki, hogy alkotmányt kell módosítani a korruptak politikai szerepvállalásának megállításáért.
Hirdetés

Meglépte a PSD-ALDE kormánykoalíció az utóbbi idők egyik leggátlástalanabb politikai lépését: alkotmánymódosító tervezetet nyújtottak be a korruptak politikai szerepvállalásának megállításáért.  A tervezetet a koalíció 140 képviselője és szenátora írta alá.

A javaslat értelmében nem választhatók a központi és helyi közigazgatási szervek soraiba, a képviselőházba, a szenátusba vagy államelnöki tisztségbe olyan állampolgárok, akiket jogerősen szabadságvesztésre ítéltek.

A tervezet tartalmazza, hogy:

  • Románia elnöke kegyelemben részesíthet elítélteket, de nem olyanokat, akiket korrupciós bűncselekmények miatt ítéltek el;
  • nem hozhatók sürgősségi rendeletek az igazságügyi törvények területein;
  • a rendeletek nem befolyásolhatják negatívan az alapvető állami intézmények működését, az alkotmány által előírt jogokat, szabadságokat és kötelességeket, illetve a választójogot;
  • a rendeletek nem terjedhetnek ki az igazságszolgáltatás megszervezésére;
  • a rendeletek nem tehetik lehetővé bizonyos javak államosítását.

Újdonság lehet, hogy a sürgősségi rendeletek ellen az államfő, a két házelnök, legalább 50 képviselőből vagy legalább 25 szenátorból álló csoport nyújthat be óvást az alkotmánybírósághoz. Az alkotmányossági kifogást legtöbb 5 napon belül lehet benyújtani azt követően, hogy a kifogásolt rendelet megjelent a Hivatalos Közlönyben.

A PSD-ALDE tervezete egyrészt azért teljesen felesleges, mert egy nappal korábban, az ellenzék már benyújtott egy hasonló kezdeményezést az alkotmány módosítása érdekében. Ezzel a május 26-i referendum során kinyilvánított népakaratot akarják alkotmányos szintre emelni a Klaus Iohannis államfő által javasolt politikai megállapodásnak megfelelően.

Hirdetés

Az ötlet eredetileg az USR-hez tartozott, akik Büntetőügyesek nélküli közéletet címmel egy polgári kezdeményezést indítottak, és egymillió aláírást  gyűjtöttek össze.  A PSD-ALDE folyamatosan gáncsolta őket ebben a munkában, ehhez képest most – az USR szerint – gyakorlatilag lenyúlta a polgári kezdeményezés szövegét, kiegészítette pár káros bekezdéssel, és benyújtotta a parlamentbe.

Hirdetés