Milliókkal gazdagodott Nagybánya polgármestere úgy, hogy nem vallotta be

Hat év alatt 2,7 millió lejjel nőtt Cătălin Cherecheş vagyona azon felül, amit bevallott.
Hirdetés

Egész pontosan 2 741 026 lejre taksálja az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI) azt a különbözetet, amellyel Cătălin Cherecheş nagybányai polgármester vagyona nőtt a bevallott jövedelméhez képest 2012. június 26. és 2018 vége között. Az indokolatlan különbséget a hatóság jelezte a kolozsvári táblabíróság vagyonvizsgálati bizottságának.

Az ANI ügyészségi feljelentést is tett Cherecheş ellen hamis nyilatkozattétel miatt, ugyanis úgy találta, nem egyezik meg a valósággal az, amit a polgármester 2017, illetve 2018 nyarán bevallott a vagyonnyilatkozatában, miszerint magánszemélyként félmillió eurót adott kölcsön.

A hatóság értesítette a polgármestert is a vagyonosodási vizsgálat eredményéről, illetve korábban hat alkalommal kért tőle adatokat, információkat, de Cherecheş se információkat, se saját álláspontot nem nyújtott be az ügyirathoz.

Nagybánya RMDSZ-es alpolgármestere, Vida Noémi is az ANI miatt volt kénytelen megválni tisztségétől egy hónappal ezelőtt. A hatóság még 2015-ben állapította meg az összeférhetetlenséget korábbi tanácsosi és cégvezetői mivolta között, mivel médiacége az önkormányzattal szerződött. Az ANI megállapítását Vida a bíróságon támadta meg, idén azonban a legfelső bíróság a hatóságnak adott igazat.

Hirdetés