Még csak ma lépett életbe, máris cirkusz van a kolozsvári szemétszabályzat körül

Míg a lakosság elvégzi a hulladékkezelő vállalat és az önkormányzat helyett a szelektív hulladék kiválogatását, megtisztítását, összehajtogatását – mindezt magasabb díjszabásért – , addig ők jó pénzért értékesítik a szemetet az erre szakosodott cégeknek.
Hirdetés

Rég nem látott panaszáradat érkezett a kolozsvári önkormányzathoz azt követően, hogy július elsejétől életbe lépett a várva várt új szemétgazdálkodási szabályzat, mely a szelektív hulladékkezelés mindeddig fakultatív jellegét teszi kötelező gyakorlattá, és komoly pénzbüntetéseket helyez kilátásba azok számára, akik nem hajlandóak gyakorlatba ültetni.

A legfőbb elégedetlenségi forrás, hogy az önkormányzat elmulasztotta megfelelő módon tájékoztatni a lakosságot az újdonságokról, miközben a változtatások tudatos lépések egész sorozatát várják el a lakosságtól. Ráadásul teszik ezt úgy, hogy

még a hulladékkezelés díja is növekedett 35 százalékkal.

Mi is írtunk korábban az akkor még csak tervezett szabályokról, de ahhoz képest is jelentek meg új elképzelések (vagy csak ezeket úgy eldugták, hogy korábban nem találtunk rá a szövegben).

A tömbházak lakói ezentúl a hulladékot négy különböző színű konténerben gyűjtik: a háztartási szemét megy a feketébe, a műanyag és a fém a sárgába, a papír és a karton a kékbe, míg az üveg a zöldbe. A magánházak lakói számára a polgármesteri hivatal különböző színű műanyagzsákokat biztosít (a fenti színkombináció itt is érvényes), természetesen ingyenesen. A háztartási szemetet a hulladékkezelő által biztosított kukákba lehet majd elhelyezni. A gond azzal van, hogy nem minden lakos kapott ilyen szemeteszsákokat és kukákat, többek között mi sem,

márpedig a szemét az sajnos gyűlik.

Elviekben tilos a szemét összekeverése, és aki ezt nem tartja tiszteletben pénzbüntetést kaphat. Egyszerűen meg kell tanulni, hogy melyik kidobandó csomagolásnak hol a helye. De vannak anomáliák is, hogy csak egy példát említsünk: a porcelánt, a kerámiát, a tükröket, az ablakokat nem az üvegek közé kell dobni. Ha kisebb méretűek, akkor mehetnek a háztartási hulladék közé, ha nagyobbak, akkor külön kell szólni a hulladékkezelő vállaltnak, mint például az építkezési vagy kertészeti hulladék esetében is. 

Hirdetés

Felháborodásra adott okot, hogy az önkormányzat elvárja a lakosságtól, hogy csak elmosott és összepréselt üvegeket, PET-palackokat, tartóedényeket dobjanak a műanyagok közé, ugyanakkor csak tiszta és összehajtogatott papírt és kartont a papírok közé. A büntetések 1 000 és 40 000 lej között változhatnak, annak függvényében, hogy magánszemélyek vagy lakótársulások, illetve cégek szabálytalankodnak.

Áprilisban 35 százalékkal emelték a hulladékelvitel díját, egy személy után 9,88 lejt kell fizetni a korábbi 7,18 lej helyett. A szabályzat szerint a szelektív hulladékot ingyen viszik el,

de ez nem változtat a drágulás tényén.

Miután az állandó elismerésekhez szokott Emil Boc polgármester a Facebookon közzétette a szabályzat életbe lépését, panaszáradat érkezett a bejegyzése alá (már több mint hatszázan véleményt nyilvánítottak). Van aki szóvá teszi, hogy míg a lakosság elvégzi a hulladékkezelő vállalat és az önkormányzat helyett a szelektív hulladék kiválogatását, megtisztítását, összehajtogatását – mindezt magasabb díjszabásért – , addig ők jó pénzért értékesítik a szemetet az erre szakosodott cégeknek. Úgy érezzük, jogos a felvetés.

Hirdetés