Fotó forrása: Facebook | Emil Boc
szemét ügyek
MTímea
2019. június 12. szerda, 21:14
Szigorúbb szabályok lépnek érvénybe Kolozsváron.

Új szemétgazdálkodási szabályokat vezet be Kolozsvár önkormányzata, és aki nem tartja ezeket tiszteletben, súlyos pénzbüntetést kaphat. A tömbházak lakói ezentúl a hulladékot négy különböző színű konténerben gyűjtik: a háztartási szemét megy a feketébe, a műanyag és a fém a sárgába, a papír és a karton a kékbe, míg az üveg a zöldbe. A tartályokhoz csak kulccsal férhetnek hozzá a lakók, így szeretnék elérni azt, hogy kizárólag a lakóhelyükhöz tartozó kukákat használják. Ha valakit mégis rajtakapnak, hogy máshol helyezi el a szemetét, akár 1000–2500 lejre büntethető.

A magánházak lakói számára a polgármesteri hivatal különböző színű műanyagzsákokat biztosít (a fenti színkombináció itt is érvényes), természetesen ingyenesen. A háztartási szemetet a hulladékkezelő által biztosított kukákba lehet majd elhelyezni.

A háztartási (szerves) hulladék után ezentúl személyenként 9,88 lejt fizet a lakosság, a szelektív hulladék után nem kell fizetni.

Az országban több városban érvényesül már az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz!” elv, amivel arra akarják ösztönözni a lakosságot, hogy minél jobban válogassák meg a szemetet, kiszűrve az újrahasznosítható hulladékot, annak érdekében, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő szemétmennyiség. Tehát minél kevesebb szemetet termel egy háztartás, annál kevesebbet kell majd fizetnie. A törvénybe foglalt szabályozást próbálja meg gyakorlatba ültetni a kolozsvári városvezetés is.

A szabályozásnak elviekben az év elején kellett volna életbe lépnie, a gyakorlatban július 1-től érvényes, a helyi rendőrség pedig július 15-től büntethet.

comments powered by Disqus
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.
A Román Nemzeti Bank (BNR) szerint az ország küladóssága 2019. július 1-jén 103,671 milliárd euró volt. Románia összes termőföldje alig 75 milliárd eurót ér.