Fotó forrása: Facebook | Emil Boc
szemét ügyek
MTímea
2019. június 12. szerda, 21:14
Szigorúbb szabályok lépnek érvénybe Kolozsváron.

Új szemétgazdálkodási szabályokat vezet be Kolozsvár önkormányzata, és aki nem tartja ezeket tiszteletben, súlyos pénzbüntetést kaphat. A tömbházak lakói ezentúl a hulladékot négy különböző színű konténerben gyűjtik: a háztartási szemét megy a feketébe, a műanyag és a fém a sárgába, a papír és a karton a kékbe, míg az üveg a zöldbe. A tartályokhoz csak kulccsal férhetnek hozzá a lakók, így szeretnék elérni azt, hogy kizárólag a lakóhelyükhöz tartozó kukákat használják. Ha valakit mégis rajtakapnak, hogy máshol helyezi el a szemetét, akár 1000–2500 lejre büntethető.

A magánházak lakói számára a polgármesteri hivatal különböző színű műanyagzsákokat biztosít (a fenti színkombináció itt is érvényes), természetesen ingyenesen. A háztartási szemetet a hulladékkezelő által biztosított kukákba lehet majd elhelyezni.

A háztartási (szerves) hulladék után ezentúl személyenként 9,88 lejt fizet a lakosság, a szelektív hulladék után nem kell fizetni.

Az országban több városban érvényesül már az „annyit fizetsz, amennyit eldobsz!” elv, amivel arra akarják ösztönözni a lakosságot, hogy minél jobban válogassák meg a szemetet, kiszűrve az újrahasznosítható hulladékot, annak érdekében, hogy csökkenjen a lerakókba kerülő szemétmennyiség. Tehát minél kevesebb szemetet termel egy háztartás, annál kevesebbet kell majd fizetnie. A törvénybe foglalt szabályozást próbálja meg gyakorlatba ültetni a kolozsvári városvezetés is.

A szabályozásnak elviekben az év elején kellett volna életbe lépnie, a gyakorlatban július 1-től érvényes, a helyi rendőrség pedig július 15-től büntethet.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31559
Az UNESCO listájára javasolt egykori katonai táborral nem számoltak, amikor a pálya nyomvonalát tervezték.
Eddig se értettük, de most aztán pláne.
Hát, lényegében úgy, hogy Magyarország csinálja, Románia pedig beszél róla.
Persze nem amúgy tahó módra: szépen, elegáns csomagolásban.
Egyszerűen szólva: hülye kérdésre hülyén lehet válaszolni.
Szociális lakásokat vásárolnak piaci áron.
Az EMNP felhívására öt városból érkeztek a tüntetők.
Nem kapott elegendő szavazatot a liberálisok bizalmatlansági indítványa, amelynek még az RMDSZ is szurkolt.
A rahovai börtönben maradhat, de szigorított felügyelet alatt.
Aradon is virágzik a Tisza. Azaz a Maros.
Újabb tanácsos távozik. Vajon ki lesz a következő?
Minek országprojekt egy olyan földrajzi helynek, amely nem igazán nevezhető országnak? Figyelem, pamfletveszély!
Veszik, mint a cukrot.
A román társadalom addig nem képes szembenézni múltjával, jelenével, jövőjével, amíg a külföldieket, a királyt, a földesurakat, a „bozgorokat” és a cigányokat kiáltja ki bűnösnek.