A PSD vezetői helyében sírva fakadnánk a legújabb közvéleménykutatás adatain

Ha jövő hétvégén lenne az államfőválasztás, egészen biztosan Klaus Iohannis nyerné. Ha a PSD külön indulna, durván leszerepelne.
Hirdetés

Nincs abban semmi meglepő, hogy az Europa FM megrendelésére készített felmérés szerint ha jövő héten választanánk államfőt, akkor egészen biztosan Klaus Iohannis kerülne ki győztesként. A jelenlegi elnök toronymagasan vezeti a népszerűségi statisztikákat, az IMAS felmérésében a válaszadók 36,5 százaléka szavazna neki bizalmat.

A második legnépszerűbb potenciális elnökjelölt viszont abban mindenképpen szokatlan, hogy egy olyan párt elnöke, amelyik az EP-választásokon csúnyán leszerepelt, el sem érte a bejutási küszöböt. Természetesen  Călin Popescu Tăriceanu ALDE-elnökről van szó, aki 13,4%-on áll (áprilisban még 23%-on állt). Mögötte kullog, de nem sokkal Victor Ponta volt kormányfő, a Pro Románia elnöke 12,2%-kal. Kiugró, de az elnökséghez kevés eredményt érne el Dacian Cioloş (11%).

A „futottak még” kategóriába kerülhet:

  • a PSD-s Viorica Dăncilă (5,8%),
  • az USR-s Dan Barna (4,6%),
  • az RMDSZ-es Kelemen Hunor (1,6%)
  • és a PMP-s Eugen Tomac (1,4%).

Említésre méltó, hogy még a büntetőügyes Liviu Dragnea korábbi PSD-elnök is 15%-ot ért volna el áprilisban.  

Hirdetés

A felmérés arra is rávilágít, hogy Gabriela Firea főpolgármester és Victor Ponta népszerűsége az utóbbi hónapokban tovább nőtt, míg Călin Popescu Tăriceanu népszerűsége csökkent. Szinte az összes ellenzéki pártnak mérséklődik a támogatottsága – még Klaus Iohannisé is –, egyedül  Dacian Cioloş örülhet kisebb mértékű növekedésnek.

Ilyen számokkal egyre kevésbé valószínű, hogy nagyon izgulnunk kellene az év végén esedékes elnökválasztás eredményén.

Hirdetés