Nem diszkriminálta a TVR a magyar főszerkesztőt

Alapfokon elutasította a bíróság a kolozsvári magyar adás volt főszerkesztőjének diszkriminációs keresetét.
Hirdetés

Elutasította alapfokon a Kolozs megyei törvényszék Vig Emesének, a Román Televízió (TVR) kolozsvári stúdiója kisebbségi szerkesztősége volt főszerkesztőjének keresetét, amelyben az újságíró 50 ezer eurós erkölcsi kártérítést követelt diszkrimináció miatt Romeo Couți stúdióigazgatótól, Doina Gradeától, a TVR elnök-vezérigazgatójától, továbbá a kolozsvári regionális stúdiótól, írja a Krónika

Keresetében Vig Emese azt állítja, a TVR vezetői marginalizálták, elszigetelték, megfélemlítették, a vele szemben alkalmazott bánásmód mögött pedig a regionális csatorna vezérigazgatói tisztségét hosszú ideje ellátó Romeo Couți áll, akiről a TVR vezetőségéhez 2016-ban eljuttatott beadványában 34 kolozsvári köztévés újságíró is azt állította, hogy folyamatos konfliktushelyzetet tart fenn a stúdiónál, zaklatja a beosztottjait.

A Kolozs megyei törvényszék azonban nem tartotta bizonyítottnak az újságíró panaszait, és június 26-án kihirdetett alapfokú ítéletében elutasította Vig keresetét. Sőt a törvényszék arra kötelezte az újságírót, hogy Couți javára fizessen 5569, míg a közszolgálati televíziónak 11 393 lejt perköltség fejében. Az ítélet tíz napon belül megfellebbezhető.

Vig Emese egy ellene indult fegyelmi eljárás lezárultával, idén tavasszal távozott a kolozsvári tévétől, megbizatását a kisebbségi szerkesztőség élén már tavaly szeptemberben sem hosszabbította meg a TVR vezetése. A fegyelmi eljárás annak köszönhető, a hogy tévénél rossz szemmel nézték az RMDSZ Iskola Alapítványa felkérésére készített, Magyarok Romániában című dokumentumfilm-sorozatát. Vig Emese azóta az RMDSZ másik alapítványa által kiadott Maszol.ro portálnál helyezkedett el. 

Hirdetés

A Krónika korábban betekintést nyert Vig Emese keresetébe, az ügy további részleteiről és szálairól ott olvashat.

 

Hirdetés