Tűkön ülünk: vajon az engedelmes helyettes Viorica Dăncilă lesz-e az új Dragnea?

Nagy a könyökölés a PSD elnöki tisztségéért, dúlnak a belharcok a szombati kongresszus előtt.
Hirdetés

Nagy a tétje a szombati rendkívüli tisztújító kongresszusnak: a Szociáldemokrata Párt (PSD) népszerűsége úgy zuhan a felmérésekben, mint egy üzemanyag nélkül maradt repülőgép, elveszítette az EP-választást, ráadásul az alakulat vezető nélkül maradt Liviu Dragnea bebörtönzése után.

Várható volt tehát, hogy nagy lesz a könyökölés a legnagyobb kormánypárt elnöki tisztségéért, melynek várományosa a legtöbb elemző szerint Viorica Dăncilă miniszterelnök. Legfontosabb kihívója Şerban Nicolae szenátusi frakcióvezető lesz, de Liviu Pleşoianu képviselő és Ecaterina Andronescu oktatási miniszter is bejelentkezett a megmérettetésre.

Az aduász viszont Dăncilă kezében van, aki sajtóértesülések szerint párttársait állítólag azzal zsarolgatta az elmúlt napokban, hogy lemondatja a kormányát. Ez pedig azért okozna káoszt, mert Klaus Iohannis államfő korábban már bejelentette, a kormány megbuktatása vagy lemondása esetén nem ad újabb szociáldemokrata politikusnak kormányalakítási megbízást. Ezt a miniszterelnök nyilván cáfolta. 

Szombaton egyébként a PSD nemcsak elnököt, de főtitkárt is választ, a szociálliberális kormánykoalíció államfőjelöltjét pedig csak augusztusban fogják nevesíteni. A PSD végrehajtó bizottsága pénteken arról is döntött, hogy Mircea Paşcut jelöli ideiglenes román uniós biztosnak az EP-képviselővé választott Corina Crețu regionális fejlesztésért felelős biztos helyére.

Hirdetés