Rács-odálkozás
béel
2019. május 27. hétfő, 14:05
Három és fél év letöltendőt kapott.

Ennyi volt: megszületett hétfőn a jogerős ítélet Liviu Dragnea, a kormány fő erejét adó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen a Teleorman megyei önkormányzat fiktív alkalmazottai ügyében: az öttagú bírói tanács az alapfokú ítéletet helyben hagyva három és fél év letöltendő szabadságvesztésre ítélte a politikust.

Dragneát hétfő délután a bukaresti Rahova börtönbe szállították.

Az ügy még arra az időre nyúlik vissza, amikor Dragnea a Teleorman megyei önkormányzat elnöke volt, és az önkormányzatnak alárendelt Szociális és Gyermekvédelmi Főosztály két olyan nőt alkalmazott – csak papíron, mert dolgozni nem jártak be –, aki valójában a PSD-nek dolgozott.

A bírák bizonyítottnak látták, hogy Dragnea tudott az ügyről, sőt ő adott rá utasítást, így hivatali visszaélésre való felbujtás miatt elítélték.

Dragnea ellen három éve már született egy jogerős ítélet: két év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélték a 2012-es népszavazással kapcsolatos korrupciós perben, amelyben abban találták vétkesnek, hogy csalásra bujtotta fel a választási bizottság tagjait, hogy minél nagyobb részvételi arányt mutassanak ki, és így érvényes lehessen a Traian Băsescu akkori államfő leváltásáról szervezett referendum.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.