Nem viccelt az időjárás: elemi erővel söpört végig a vihar Erdély nagy részén

A mentősöknek nehéz estéjük lesz: fák dőltek ki, tetőszerkezetek repültek, autók mentek tropára.
Hirdetés

Meglehet, az otthon biztonságából nem tűnt vészesnek a kolozsvári vihar, egyedül a hangos dörgésre és a hirtelen élénkülő széllel járó zajokra kaptuk fel az egész napos kánikulától kába fejünket, ehhez képest eléggé nagy károkat okozott a beígért narancskódhoz méltó időjárás.

Nem csak a kincses városban, az ország más, főleg észak-nyugati megyéiben, városaiban is jelentős károk keletkeztek.

Kezdjük Kolozsvárral, ahol éppen most múlt el a vörös riasztás. Az erős szél miatt több repülőt (müncheni és frankfurti járat) töröltek csütörtök délután, egy repülő (az iráklioni járat) pedig a kolozsvári reptér helyett Bukarestben szállt le. A megyeszékhelyen legelőször a román zászlók repültek le az oszlopokról, majd a lezuhanó ágak, kidőlő fák és laza tetőszerkezetek engedtek a gravitációnak, és persze az erős szélnek. Alig fél óra leforgása alatt a sürgősségi esetek felügyelőségéhez 25 hívás érkezett a Kolozs megyei károkról.

Désen egy tömbház tetejéről egy parkolóra zuhant egy jókora fedéldarab, több autó is károsodást szenvedett.

Nagybányán, Szatmárnémetiben, Nagyváradon hasonló forgatókönyv szerint csapott le a vihar. Máramaros megyeszékhelyén egy 39 éves férfire esett egy tetődarab, szerencsére nem sérült meg nagyon, de a tűzoltók szabadították ki a roncsok alól, majd vitték kórházba.

Hirdetés

Szatmáron többek között a volt Victoria mozi teteje is lerepült a városközpont közelében. A tűzoltók már dolgoznak a vihar okozta károk elhárításán.

Nagyváradon tíznél is több fát ráncigált ki a szél, az utcákon kisebb tavakká fejlődött tócsák keletkeztek, így nem csak a kidőlt fák, a víz is akadályozta a forgalmat. Két személyt egy autóból mentettek ki a tűzoltók. 

Hirdetés