Egynapos idegtépés helyett, hosszú hétvégés programmá válik a szavazás külföldön

Ha beválik az intézkedés, többet nem fognak óriási sorok kígyózni a külföldi választókerületek előtt.
Hirdetés

Két fontos döntést hozott ma az a parlamenti különbizottság, melyet a választási jogszabályok módosításával és kiegészítésével bíztak meg, annak érdekében, hogy ne sérülhessen többé a román választópolgárok szavazáshoz való joga. Egyrészt ezentúl a külföldi szavazókörzetekben háromnapossá válik a szavazás, így mindenki eldöntheti, hogy a három nap – péntek, szombat, vasárnap – közül melyik számára az ideális. Ez már önmagában fontos eredmény, ami a választások eredményén is egészen biztosan meg fog látszani, bár az igazi 21. századi megoldás az elektronikus szavazás lenne.

A másik fontos döntés értelmében ezentúl az urnazárás után is voksolhatnak a szavazók, már akik még 21 óra előtt beálltak a sorba. Ez érvényes minden szavazókörzetre. Az ominózus cikkelyt úgy egészítették ki, hogy a szavazókörzet bizottsági elnöke urnazáráskor lezártnak nyilváníthatja a szavazást, és rendelkezhet a helyiség bezárásáról, de mindaddig nem teheti meg, amíg a szavazókörzet helyiségében, vagy az épület előtt várakozó emberek nem élnek a szavazati jogukkal.

A képviselőház és a szenátus azt követően döntött egy parlamenti különbizottság megalakításáról, hogy a május 26-i EP-választások alkalmával egyes külföldi körzeteknél akár 12 órát is várakoztak a románok, hogy leadhassák voksukat, ennek ellenére sokan nem jutottak sorra, így elúszott a szavazatuk.

 

Hirdetés