Egy év után is államcsínyként vizsgálja a DIICOT a tavaly augusztusi diaszpóra-tüntetést

Ezért kérte el a katonai ügyészségtől a rendőri túlkapásokat tartalmazó dossziét.
Hirdetés

Amennyire meredeknek tűnt tavaly nyáron, hogy a csendőrség feljelentése nyomán államcsíny kísérleteként vizsgálja a DIICOT a 2018. augusztus 10-én történteket, annyira hihetetlen, hogy még mindig tartja magát a teória. De legalábbis a vizsgálat.

A szervezett bűnözés- és terrorellenes ügyészek nemrég azért kérték el rövid időre a katonai ügyészségtől a tavalyi diaszpóratüntetés dossziéját, hogy megnézzék, nem egyesíthető-e az ő nyomozásukkal, amelynek tárgya államcsíny kísérlete – árulta el a DIICOT főügyésze, Felix Bănilă a Mediafax kérdésére.

A katonai ügyészség a bukaresti Győzelem téren és környékén tavaly augusztusban elkövetett hatósági erőszakot és túlkapást vizsgálja több tucat feljelentés nyomán. Vádlottai többek között a csendőrség akkori és jelenlegi vezetői. A tavaly nyáron indult nyomozást két hónapja további vádpontokra is kiterjesztették, mint például szándékos pánikkeltés, amelynek gyermekek is szenvedő alanyaivá váltak.

Sajtóértesülések szerint a kivándorolt román állampolgárok idén augusztusban újra nagyszabású tüntetésre készülnek Bukarestben.

Hirdetés