Nem csak a csíksomlyói búcsú ügyét, a román nemzeti örökség UNESCO-védettségét is elbaltázta a kormány

Újabb dosszié rekedt a bukaresti kormányfiókokban.
Hirdetés

Hiába a nagy centenáriumi csinnadratta, úgy tűnik, nem ismeri meg a világ a román hagyományos inget. Ionel Palăr képviselő, az UNESCO-val kapcsolatot tartó parlamenti bizottság tagja hívta fel a figyelmet arra, hogy újabb felterjesztési ügyet nem kezelt komolyan a kormány.

Románia ugyanis Moldova Köztársasággal közösen terjesztette volna fel az UNESCO szellemi világörökségi listájára a román nemzeti viselet egyik darabját, a népi motívumokkal kivarrt inget (ia), de már egy éve késik a 2016-ban kezdeményezett dosszié leadása.

Az ok: „érdektelenség, pénzhiány és a hatóságok nemtörődömsége”,

írta Facebook-oldalán a képviselő. Palăr parlamenti felszólalásban hívta fel a figyelmet arra, hogy a dossziét még 2018-ban kellett volna lezárnia a művelődési minisztériumnak, de továbbra is hiányos. A képviselő attól tart, hogy a bukaresti tökölődés miatt más balkáni ország védeti le a román népviselet értékes darabját.

Nem ez lenne az első eset, hogy a kormány keresztbe tesz annak, hogy a világ megismerhesse az itteni szellemi örökséget,

már a csíksomlyói pünkösdi búcsú esetében is megtette.

Ezt még Kelemen Hunor RMDSZ-elnök terjesztette fel művelődési miniszterként az UNESCO-listára, de a nemzetközi szervezet illetékes bizottsága 2016 végén elutasította a kezdeményezést.

Hirdetés

Az RMDSZ azzal vádolta az akkor Dacian Cioloș vezette kormányt, hogy semmibe vette a magyarság óhaját és nem tartotta fenn a jelölést. Az ellenzéki politikus szerint ez nem csak a szakértői kormányon múlott. Bár a dosszié hiányosságait pótolni lehetne, ez azóta sem került ismét napirendre.


 

Hirdetés