Művészileg leokézta az úzvölgyi katonatemetőbe állított betonkereszteket a román kulturális minisztérium?

Legalábbis láttunk egy képernyőmentést egy erről szóló minisztériumi jóváhagyásról.
Hirdetés

Hans Hedrich aktivista tett közzé a Facebook-oldalán képernyőmentést egy érdekes minisztériumi dokumentumról: eszerint Valer Daniel Breaz miniszter művészileg jóváhagyta azt a keresztet formázó emlékművet, illetve az 50, Ismeretlen román katona feliratú betonkeresztet, amelyet Dormánfalva polgármesteri hivatala állított az úzvölgyi katonatemetőbe.

A jóváhagyás többek között hivatkozik a dormánfalvi telekkönyvi kivonatra (valószínűleg arra, amelyre hivatkozva az ottani önkormányzat köztulajdonába vette az úzvölgyi katonatemető területét), a műemlék terveire, a művész életrajzára, stb.

Külön szerepel, hogy ez a hétfői, június 24-i keltezésű jóváhagyás nem helyettesíti a kulturális minisztérium, illetve megyei kulturális igazgatóság történelmi műemlékvédelmi engedélyét.

Hogy a képernyőmentésben szereplő dokumentum reális-e, még nem tudjuk, de megkérdeztük a kulturális minisztériumot. Ha válaszolnak az illetékesek, megírjuk, hogy vállalják-e az irat valódiságát. Mert amennyiben valós, az azt jelenti, hogy a művészi tervre a minisztérium utólag, bőven a kivitelezés után bólintott rá.

 
Kulturális minisztérium válasza
FRISSÍTÉS: A minisztérium közvetetten és anonim módon elismerte a dokumentum valódiságát. Alá nem írt levélben válaszként ennyit küldtek: Hogyan került a dokumentum az Ön birtokába?
Az illetékes hivatalnok később sem mutatkozott be a levelezés során, viszont megpróbálta lebegtetni a dokumentum valódiságát.
Az iratot teljesen valódiként közölte a ZiarHarghita.ro portál is Constantin Tomát, Dormánfalva polgármesterét jelölve meg forrásként.
A dokumentumról az RMDSZ is tud, mondta el Korodi Attila frakcióvezető a Maszol.ro-nak. Hivatalos átiratban fogják jelezni a tárcának, hogy az engedélyezéshez benyújtott dormánfalvi dokumentáció kiállítását törvénytelenségek előzték meg, például az önkényes telekkönyveztetés.
Románia és Magyarország védelmi minisztériumának illetékesei holnap, szerdán ülnek le tárgyalni Bukarestben a katonatemetők és kifejezetten az úzvölgyi katonatemető helyzetéről, tudta meg a Maszol.ro a román védelmi tárca sajtóosztályától. A megbeszélés eredményeiről a felek tájékoztatni fogják a sajtót.
 

Hirdetés