Felébredt a Hargita megyei prefektus: ideje rendezni a határvitát Bákóval

Hét éve jutott utoljára eszébe, de akkor nem jutottak közös nevezőre a felek.
Hirdetés

Hargita megye határvitája a környező megyékkel nem új keletű probléma, elég csak arra gondolni, hogy tíz évnyi pereskedésbe telt, míg megszületett az ítélet, melyik megyéhez tartozzon a Békás-szoros és a Gyilkos-tó. Az úzvölgyi katonatemető határvitája is mintha örök idők óta tartana, az egyetlen járható útnak pedig a pereskedés időigényes, sok papírral és utánajárással járó útja tűnik.

És akkor jön Jean-Adrian Andrei, Hargita megye prefektusa, és a kormánymegbízottak kollégiumának gyűlésén azt javasolja Bákó megyei kollégájának, hogy egyezzenek végre meg a két megye területvitájában. Alkossanak egy közös bizottságot, melyben a két megye prefektusa, alprefektusa, a kataszteri hivatal, a megyei önkormányzat, az érintett helyi önkormányzatok, a főtitkárságok, illetve az erdészeti igazgatóságok képviselői egyeztessenek a vitás kérdésekről.

A prefektus emlékeztet arra, hogy a törvény értelmében, ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor nem marad más választás, mint az, hogy a közvetlenül érdekelt fél jogi útra tereli az ügyet. Erre a legutóbbi megegyezési kísérlet során nem került sor. Az érintett települések többek között: Csíkszépvíz, Csíkpálfalva, Gyimesfelsőlok, Csíkszentgyörgy, Kászonaltíz.

Jean-Adrian Andrei 2012 októberében kezdeményezte már egyszer az egyeztetést, de nem jutottak közös nevezőre a felek, és ebben – állítása szerint – nem ő a hibás.

Hirdetés