Egy úszó város hangulatát idézte szombaton Csíkszereda

Több városrészt is elárasztott az özönvízszerű eső. Árvízriasztás lépett érvénybe, nem csak Hargita megyében.
Hirdetés

Valószínűleg mindenkinek feltűnt már, hogy szokatlanul csapadékos nyarunk van, nem csak az esőből, de jégből és árvízveszélyből is több jutott az átlagos nyári hónapokhoz képest. Az ítéletidő ezúttal  Csíkszeredára csapott le szombat délután, elárasztva az alacsonyabban fekvő városrészek utcáit.

Több esetben is a katasztrófavédelem beavatkozására volt szükség, miután tömbházi alagsorokba, pincékbe és lakóházakba tört be a víz. Egy ideig áramszünet is volt, amelyet vélhetően a felhőszakadást kísérő villámlás okozott – írja a Székelyhon, mely fotósorozatban dokumentálta az ítéletidőt.

Fotó: Székelyhon, Gábos Albin

Az Országos Hidrológiai és Vízgazdálkodási Intézet másodfokú árvízriasztást adott ki, mely vasárnap éjfélig érvényes.  A narancssárga riasztás Erdély egy részére, a Máramarosra és a Bánságra is vonatkozik, többek között a Visó, a Nagy-Szamos, a Beszterce, a Maros, a Cserna, a Béga folyók vízgyűjtő medencéje van veszélyben.

A katasztrófavédelmi főfelügyelőség (IGSU) vasárnapi közleménye szerint az elmúlt 24 órában Arad, Bihar, Máramaros, Hargita, Konstanca, Galac, Iaşi, Neamţ, Prahova és Suceava megyében vált szükségessé a katonai tűzoltók beavatkozása a rossz idő okozta károk elhárítására. Összesen 17 lakóházból, 110 udvarból és hat elárasztott utcáról kellett kiszivattyúzniuk a vizet. Emellett a vihar által kidöntött és az úttestre, parkoló autókra zuhant öt fát kellett eltakarítaniuk, Konstanca megyében pedig egy iskolához hívták ki őket, amelynek tetőzetét lesodorta a viharos erejű szél. Egy 63 éves férfit villámcsapás ért Iaşi megyében. A mentősöknek sikerült újraéleszteniük, stabilizálták az állapotát, majd kórházba szállították.

Hirdetés

Szilágy, Bákó, Brăila és Neamţ megyében – amelyekre narancssárga és piros jelzésű riasztásokat adtak ki a meteorológusok és hidrológusok – a RO-Alert rendszeren keresztül figyelmeztették a lakosságot.

Mivel az előrejelzések szerint a következő napokban további zivatarok várhatók országszerte, az IGSU országos műveleti központja készenlétben áll és biztosítani tudja az azonnali közbelépést sürgősségi helyzetekben.

Hirdetés