Végre egy jó hír a romániai közlekedés fejlesztéséről: jól halad a vasútépítés (VIDEÓval)

Látványos ütemben halad a Romániát Magyarországgal, illetve Nyugat-Európával összekötő gyorsvasút vonalának építése Arad és Piski között.
Hirdetés

Gőzerővel folynak az építési munkálatok az Arad és Piski közötti vasútvonalon: a közlekedéssel kapcsolatos beruházásokat figyelő Infrastruktúráért Egyesület elégedetten terepszemlézett a 140 km hosszú szakaszon, amelyet az Európai Unió kohéziós forrásaiból korszerűsítenek.

A vasútszakasz a Rajna–Duna közlekedési folyosó részét képezi, amely Strasbourg és Frankfurt környékét fogja összekötni Dél-Németországon át Béccsel, Pozsonnyal, Budapesttel és végül a Fekete-tengerrel, egy fontos leágazása pedig Münchentől Prágán, Zsolnán és Kassán át az ukrán határig fog vezetni. A Románia versenyképességét jelentősen növelő vasútvonal a magyar–román határon lévő Kürtös település és Konstanca között teremt kapcsolatot.

Megépítésére 2017-ben írták alá a szerződéseket, és máris látványos haladást értek el az Arad melletti 614-es kilométerkő és a Hunyad megyei Piski közötti 141 kilométeres szakaszán – ezt a Infrastruktúráért Egyesület helyszíni felvételei is bizonyítják.  A személyvonatok itt akár 160 km/h sebességgel haladhatnak lényegesen lerövidítve az útidőt Arad és Piski között.

Hirdetés

Az összesen két milliárd euróba kerülő vasútvonalat négy szakaszra osztották, mindegyikre külön szerződést kötöttek. 60 kilométeren teljesen új útirányt építenek ki, összesen 9 új hidat húznak fel a Maroson, ugyanakkor 3 alagutat is fúrnak. Korszerűsítik az állomásokat is. Az egyesület megállapította, mindegyik szakaszon rendben zajlanak a munkálatok, az egyik helyen egy fontos régészeti feltárás miatt lehet csúszás, míg egy másik szakaszon, Marosnémeti (Mintia) közelében a távfűtési csövek kicserélésével akadtak problémák. Ezeken a szakaszokon kívül Piski és Segesvár között történtek még beruházások, ahol az építkezés immár 90 százalékos.

A beruházás leglátványosabb eleme egy 250 méter hosszú vashíd, amelyet Marosborsa (Berzova) közelében helyeznek el egy speciális hidraulikus munkagéppel, egy több napon át tartó, komplex művelet keretében.

Hirdetés