Annyi a medve Beszterce-Naszódban, mint az állat!

De nem csak medvéből van sok, hanem hiúzból és vadmacskából is.
Hirdetés

Nem hiába tartják Beszterce-Naszód megyét Románia, sőt, egész Európa medveparadicsomának: az optimálisnál négyszer több nagyvad él a környék erdeiben. Szám szerint 682 medvét tartanak nyilván, miközben a szakértők szerint az erdők ökoszisztémája legfeljebb 156 példányt bírna el. A környezetvédelmi ügynökség már a tavaly is megszámolta a medvéket, akkor egészen pontosan 634 példányt írtak össze. Egy év alatt tehát 48-cal nőtt a számuk, ami elég sokat elárul a szaporodási kedvükről.

De nem csak a medvék száma nőtt, hanem a legtöbb vadállaté is. Hiúzból 76, vadmacskából 325 példányt számoltak meg, míg az optimális számuk 30, illetve 116 lenne.

A környezetvédelmi ügynökség adatai szerint a nagyragadozókra vonatkozó kilövési tilalom 2015-ös bevezetése óta a megyében csak azokat a medvéket lőtték ki, amelyek emberre támadtak, vagy anyagi kárt okoztak. Összesen hét medvét tettek el láb alól 2017 óta. Az utóbbi másfél évben mintegy száz vadkárt jelentettek be. A legutóbbi kilövési engedélyt pedig áprilisban kérvényezték, amikor egy öregebb medve 12 disznót ölt meg Nagynyulas (Milaș) és Mezőörményes (Urmeniş) közelében.

Hirdetés