Kibuktak az orvosok, mert újabb kollégájuk halt meg szívrohamban

Az ügyeletező orvosok durván túlterheltek, de a kormány nem engedi őket korábban nyugdíjba.
Hirdetés

Szebeni szívgyógyász hunyt el váratlanul, aki gyakran ügyeletezett a megyei kórház sürgősségi részlegén. A mindössze 54 éves orvosnak egy bringás kiránduláson bekövetkezett halálát dr. Livia David főorvos helyezte brutális kontextusba: a kardiológus nyolc napon belül a második orvos, akinek a halálát valószínűleg a túlterheltség okozta. Nemrég Bihar megyében hunyt el egy orvos ügyeleti ideje alatt.

David összesítése szerint eddig 45 orvos hunyt el ügyeletben vagy közvetlenül utána, ami a döntéshozók közönyének, időhúzásának és tudatlanságának köszönhető, amiért nem hajlandók tenni az orvosok túlterheltsége ellen. Már az is segítene, állítja David, ha az ügyelet beszámítana a régiségbe.

A hétvégi haláleset egyre több orvos kétségbeesett reakcióját váltja ki a Facebookon, ezekből a HotNews készített összeállítást. Az eset tragikuma mellett többen azt emelik ki, hogy

  • az utóbbi években 15 ezer orvos távozott külföldre a hazai ellátásból,
  • az orvoshiányt az egyébként is megkésett fizetésemelés nem oldja meg,
  • és hogy a parlament nyolc hónapja halasztja annak a törvénymódosításnak az elfogadását, amely az ügyeleti időt hozzáadná az orvosok munkaéveihez, vagyis hamarabb mehetnének nyugdíjba.

Ezzel elvileg vonzóbbá válhatna az ügyelet még több orvos számára, és csökkenne a jelenleg ügyeletezők terhelése. A javaslatot a szenátus elutasította, a képviselőház dönt a kérdésben, de a kormány nem támogatja. A munkaügyi minisztérium azzal érvel, hogyha az orvosok hamarabb mennének nyugdíjba, még több szakképzett munkaerő lépne ki az egyébként is orvoshiánytól szenvedő rendszerből.

Hirdetés