„Ha már nem áll fel, állj rendőrnek” – sértődés és per lett egy szókimondó dalszöveg eredménye

Rendőrszivató dal miatt perelik a rendőrök a népszerű román rapbandát.
Hirdetés

A megszokottnál is szókimondóbbra sikerült a polgárpukkasztásban jeleskedő Paraziţii nevű raptrió legújabb albuma, amelynek az egyik – már a címében (Antimiliţie) is nyíltan rendőrellenes – szerzeménye annyira feldühítette a rendőri szakszervezetet, hogy rágalmazásért beperelnék a népszerű bandát.

A rendőrszakszervezet elnöke, Iulian Surugiu szerint elképzelhetetlen egy demokratikus országban, hogy a rendfenntartó erőket ilyen sértő támadás érje, ezért a bíróságon fognak elégtételt kérni. Surugiu valószínűleg soha nem hallgatott hip-hopot, mert akkor tudná, hogy ebben a műfajban gyakori klisének számít a rendőrök durva szivatása, de a demokrácia fogalmáról is homályos elképzelései lehetnek. Surugiu azt mondja, hogy olyan bíróságra van szükség, mely ért a zenéhez.

És akkor képzeljük el, amint a bíróság komoly arccal kielemzi ezt a dalszöveget:

Ha nincs képzelőerőd, állj rendőrnek, / Ha soha semmit nem tettél az életben, állj rendőrnek, / Ha meggyőződéses seggnyaló vagy, akinek nincsenek álmai, állj rendőrnek, / Ha már nem áll fell, állj rendőrnek, / Ha azt akarod, hogy ne legyenek barátaid, állj rendőrnek, / Ha anyád kurva, apád kommunista, állj rendőrnek.

Az Arma Secretă (Titkos fegyver) című album három hete jelent meg, a szóban forgó dalt pedig már több mint egymillióan meghallgatták. A Paraziţii együttes már 2016-ban is megénekelte a román rendőrség legendás korrupcióját, de akkor nem lett belőle pereskedés.

Hirdetés