Tüntetésre hív a Néppárt az úzvölgyi temetőért

Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Hirdetés

Tüntetést hirdet az Erdélyi Magyar Néppárt jövő keddre, június 18-ra Csíkszereda főterére, ahol 18 órától követelik Jean-Adrian Andrei Hargita megyei prefektus azonnali lemondását vagy felmentését az úzvölgyi incidensek miatt, illetve a temető államosításának beszüntetését és az eredeti állapotok visszaállítását – derült ki azon a sajtótájékoztatón, melyet Csomortányi István, a Néppárt országos elnöke, Tőke Ervin, a Néppárt csíkszeredai tanácsosa és Veres Dávid, a Székely Nemzeti Tanács csíkszéki elnöke, az RMDSZ önkormányzati képviselője tartott.

Az úzvölgyi katonatemetőnél történtek előre megszervezett, az állami szervek által végrehajtott eseménysor részei voltak, vélik a néppártosok, akik szerint a bukaresti hatalom a magyar feliratok és zászlók után már a magyar emlékhelyeket is támadás alá vette a jogállam látszata nélkül.

A pártelnök emlékeztetett: az úzvölgyi provokátor, George Simion, ügyében azonnal eljárt a rendőrség, a békésen imádkozó magyarokra és újságíróra támadókat azonban nem vonták felelősségre, a hatóságok semmilyen eljárást nem indítottak.

A tüntetés néppártos szervezői ígéretet kaptak arra, hogy a másik két erdélyi magyar politikai szervezet részéről is jelen lesznek a keddi megmozduláson. A tüntetés Facebook-eseménye itt.

Hirdetés