Tudta, hogy a marosvásárhelyi orvosi egyetemet suttyomban átkeresztelték?

Román származású tudós nevét viseli.
Hirdetés

Fű alatt egy román származású amerikai tudós, George Emil Palade nevét vette fel a marosvásárhelyi orvosi egyetem. A hírt Leonard Azamfirei, az egyetem rektora jelentette be még szerdán, egy konferencián.

„A Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem három napja hivatalosan a neves román származású, orvosi Nobel-díjas amerikai tudós, George Emil Palade nevét viseli” – dobta be csak úgy, sallangmentesen a hírt a rektor.

Az 1912-ben Jászvásáron született Palade 1946-ban távozott az Egyesült Államokba, ahol 1952-ben az amerikai állampolgárságot is megkapta.

1974-ben Albert Claude-dal és Christian de Duve-vel közösen nyerte el az orvostudományi Nobel-díjat a sejt strukturális és funkcionális szerveződését illető felfedezéseikért.

Bár a névadó tudományos érdemei elvitathatatlanok, az egyértelműen újabb lépés az eredetileg kizárólag magyar tannyelvű egyetem elrománosítása felé tett újabb lépés.

Hirdetés

Mint ismeretes, az egyetem mára román többségűvé vált vezetése évek óta következetesen mulasztásos törvénysértést követ el, amikor megtagadja az oktatási törvény azon cikkelyének alkalmazását, amely magyar főtanszék létrehozására kötelezi az egyetemet.

A törvénysértéshez a mindenkori román oktatási miniszterek lelkesen asszisztálnak.

Hirdetés