Úzvölgye: válaszolt a román meghívásra a magyar honvédelmi minisztérium

Az első dolog, amit nem ártana tisztázni a román-magyar találkozón, hogy ki is kezdeményezte azt.
Hirdetés

Nincs akadálya annak, hogy létrejöjjön a román és a magyar védelmi minisztériumok közötti találkozó az úzvölgyi katonatemető ügyében. A magyar Honvédelmi Minisztérium tájékoztatta az MTI-t, hogy a megjelölt helyen és időpontban ott lesznek, hogy a magyar álláspontot képviseljék.

Ezzel együtt megjegyezték, hogy a Hadtörténeti Intézet és Múzeum parancsnoka a konfliktus kezdete óta három alkalommal írásban, egyszer pedig az akkreditált román katonai attasé útján kereste meg román partnerszervezetét, hogy – a magyar-román hadisíregyezmény értelmében – kétoldalú szakmai találkozón tisztázhassák az úzvölgyi katonatemető ügyét.

Ebből arra következtethetünk, hogy ezekre a megkeresésekre nem érkezett érdemleges válasz a román fél részéről.

Ahogy szerdán beszámoltunk róla, a román védelmi tárca közleményben hívta találkozóra a magyar felet, megadva a találkozó lehetséges helyszínét és időpontját (Bukarest, a június 24. és 28. közötti időszakban).

A román minisztérium részéről a Hősök Emlékének Országos Hivatala (ONCE), magyar részről a Hadtörténeti Intézet és Múzeum szakemberei törekedhetnek konszenzusra a katonai temetők, illetve kifejezetten az úzvölgyi sírkert ügyében.

Hirdetés