Már „csak” öt évet kell várni, és lészen dugómentesítő körgyűrűje Kolozsvárnak

Bármennyire hihetetlennek tűnik, az első útépítő mérnökök már munkához láttak a majdani körgyűrű nyomvonalán.
Hirdetés

A kolozsvári metropolisz-körgyűrű projektjéről (ami igazából csak egy fél körgyűrű, mert csak félig kerüli ki a várost) közel egy évvel ezelőtt érkezett az utolsó releváns hír: akkor arról volt szó, hogy hozzáfogtak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez. A legújabb fejlemény: végre eljutottak odáig, hogy az első útépítő mérnökök felmérik a véglegesült nyomvonal útvonalát, és elkészítik a topográfiai és a geotechnikai tanulmányokat.

A nagy felbontású térképért kattintsanak ide

Ahányszor szóba került a Kolozsvár szempontjából óriási jelentőségű, mégis valószerűtlenül elhúzódó beruházás terve a kolozsvári városháza vélt vagy valós akadályoztatásokra panaszkodott, Bukarestet, a szállításügyi minisztériumot, vagy a licit ellen óvást benyújtó cégeket hibáztatva a késedelmekért. A tendert végül egy román-magyar cégtársulás nyerte el, mely rövid időn belül remélhetőleg nem ütközik több akadályba, és hozzáfoghat az ilyenkor szokásos eljárások lebonyolításához.

Az önkormányzat arra kéri a nyomvonal mentén található területek tulajdonosait, hogy engedjék a szakembereket dolgozni, a helyszínen ugyanis topográfiai, geotechnikai és régészeti vizsgálatok kezdődtek, melyek 2019 szeptemberéig folytatódnak.

Hirdetés

A 38 kilométeres terelőút Apahida és Gyalu között teremtene kapcsolatot, jelentősen csökkentve a város felé vezető legforgalmasabb utakat, melyek naponta sofőrök tízezreinek az idegrendszerét teszik próbára (csak a Szászfenesen áthaladó E60-as európai úton naponta 40 ezer gépkocsi halad át). Az Európai Bizottság 150 millió euróval támogatja a beruházást, az összeget 2023-ig kell felhasználnia az önkormányzatnak, máskülönben elbukhatja a pénzt. A teljes beruházás értéke meghaladhatja a 250 millió eurót.

Emil Boc polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy 2024 január 1-ig minden bizonnyal elkészül Kolozsvár metropolisz-körgyűrűje. Tehát már csak öt évet kell kibírniuk a Kolozsvár környező településeiről a kincses városba ingázó polgároknak. Ez végül is jó hír, nem?

Hirdetés