Ismerik Vackor mackót, aki iskolába járt? Nos, Maros megyében ez nem mese!

Lassan elmondható, hogy a térségben medveállapot van.
Hirdetés

A Hargitán, Tusnádon, Brassó környékén mára hozzászoktak az emberek, hogy időnként medvék korzóznak a települések utcáin, a közutakon vagy épp a kertek alján.

A mackóvírus szemmel láthatólag terjed: Maros megyében is egyre több medve bukkan fel lakott területen. És ez nem is olyan furcsa, tekintettel arra, hogy a megyében található Bekecs-hegy környékén kerek húsz barlangról tudnak a szakemberek.

Mi is beszámoltunk például arról az esetről, amikor egy mackó egyszerűen besétált egy marosvásárhelyi kertbe, ahol mézet szimatolt. És a helyzet nem fog megoldódni, tekintettel arra, hogy a rendelkezésre álló adatok szerint kábé kétezerrel több medve él Romániában, mint amennyit a rendelkezése álló természetes élőhely el bír tartani. Hogy mi lett a többivel? Belakták az emberek. Ettől a perctől kezdve nem csoda, hogy tavasztól őszig a mackók bejárnak a településekre a könnyű préda reményében.

A legfrissebb Maros megyei medvehír Beresztelkéről érkezett, ahol a mackó a helyi iskolát látogatta meg, tanítás közben! És persze, hogy sokaknak a piszén pisze Vackor mackó jut erről eszébe, Kormos István briliáns verses meséjéből. Ám az iskolalátogatás könnyen tragikus fordulatot vehetett volna, hiszen a beszámolók szerint az ijedt medve, amely az országút felől érkezett, áttörte az iskola kerítését, és átviharzott az udvaron, alig öt perccel a szünet előtt érkezett. Elképzelni is rossz, mi történhetett volna, ha találkozik az udvaron rajzó gyerekekkel.

Hirdetés

 

Hirdetés