Most egy Trianon-nyilatkozat és -térkép miatt került idegállapotba a bukaresti külügy

Ha már diplomáciai konfliktus, legyen kövér, nem?
Hirdetés

Trianonnal kapcsolatos magyar kormányzati nyilatkozat és Trianon-térkép miatt lett zabos a bukaresti külügyminisztérium, de csak egy Twitter-üzenet erejéig.

A román külügyminisztérium Twitter-falán még szombat délelőtt jelent meg egy elítélő kis üzenet, de csak most vevődött észre, ez a közösségi oldal ugyanis egyáltalán nem elterjedt Európának ezen a részén. A külügyminisztérium honlapján, Facebook-oldalán nyoma sincs az üzenetnek.

A bukaresti külügy „határozottan elítéli” – és ez a diplomáciai fanyelven felér egy melegebb éghajlatra küldéssel –, szóval „határozottan elítéli”, hogy Magyarország magas rangú állami hivatalosságai a Trianon előtti helyzetre és térképre hivatkoznak. Bukarest szerint ez homlokegyenest szembemegy az Európai Unió lényegével és elveivel, amelyek iránt Románia természetesen szilárdan elkötelezett – olvasható még a Twitter-üzenetben (az úzvölgyi történések és a román államvezetés általános hallgatása után ez elég vicces kijelentés).

 

 

Arra nem tér ki a külügyminisztériumi szöveg, hogy miről is van szó pontosan, de a Digi24 hírtelevízió azonosítani vélte a felháborodás okát.

A budapesti kormány által működtetett hungarytoday.hu című angol nyelvű tájékoztató honlapon ugyanis még a trianoni évfordulón, a nemzeti összetartozás napján, vagyis június 4-én megjelent egy rövid híradás, amely szerint Potápi János Árpád az M1 csatornán azt mondta: a 99 évvel ezelőtt a Nagy-Trianon palotában aláírt, Magyarországra erőltetett békeszerződést, amellyel az országot tönkre akarták tenni katonailag, gazdaságilag, társadalmilag, szociálisan és politikailag.

Hirdetés

A honlapon a cikket egy közismert Trianon-ábrázolással, a Nagy-Magyarországot széttépő kezek térképével illusztrálták:

 

 

 

 

Hirdetés