A román külügy jól megmondta, miért volt káosz a külföldi szavazáson, de nincs benne köszönet

Elkészült a jelentés, amiben mindent jól kimagyaráznak.
Hirdetés
Klaus Iohannis államfő és a szervezett választási turizmus: ezek okozták a káoszt és a hatalmas sorokat, illetve a több órás várakozást a külföldi szavazókörökben a május 26-i európai parlamenti választáson a bukaresti külügyminisztérium szerint.
 
A tárca Viorica Dăncilă miniszterelnök utasítására jelentést készített az incidensek okairól, amely pénteken került nyilvánosságra.
 
Ebben többek között azzal próbál takarózni, hogy a külképviseletek tettek javaslatot arra, hány szavazókört hozzanak létre, és a május 26-án rendelkezésre álló 441 szavazókör a kétszerese annak, amennyiben a legutóbbi EP-választáson szavazni lehetett.
 
Ráadásul Hollandiában, Belgiumban és Franciaországban megkétszerezték, Ausztriában és Ukrajnában megháromszorozták, Németországban megötszörözték a szavazókörök számát, Olaszországban és Spanyolországban pedig még ennél is nagyobb arányban nőtt a szavazókörök száma.
 
És akkor jön a bravúros eszmefuttatás, hogy miért Klaus Iohannis államfő felelős a kialakult sorokért.
 
Hát azért,
 

mert a választás napjára írta ki az igazságszolgáltatásról és a korrupcióellenes küzdelemről szóló népszavazást.

 
Ezzel pedig a laza kétperces sétagaloppról hét percre nőtt a szavazás időtartama egy választópolgár számára.
 
Ráadásul – így a külügy – valakik szervezetten utaztatták a románokat, volt olyan szavazókör, ahova 6-7 busznyi embert is vittek – vagyis választási turizmussal állunk szemben.
 
Márpedig az ilyen tömegek nagyon megnövelték a szavazókörökre nehezedő nyomást.
 
Sőt a külügy szerint
 

azután, hogy leszavaztak, ezek a csoportok ott is maradtak a szavazóköröknél randalírozni.

 
Vagyis a külügyminisztérium semmiben sem hibázott, és mindent megtett, amit lehetett és kellett – fordul öntömjénezésbe a jelentés.
 
Amelyben azért javaslatot tesznek a káosz elkerülésére, de nem az elektronikus vagy a levélben szavazást, mert szerintük ez problémás, ugyanis előzetes regisztrációt igényel.
 
Ehelyett lehetővé tennék, hogy a külföldön élő románok egy hétig szavazzanak, már a választás napját megelőző hét folyamán.
 
Mint megírtuk, a külföldi vokskáosz miatt a korrupcióellenes ügyészség is nyomoz. 

Hirdetés