Szorul a szekushurok: egyre több részletet ásnak elő Băsescu állítólagos besúgói múltjáról

Már elsőéves egyetemista korában jelenthetett évfolyamtársairól a kommunista titkosszolgálatnak.
Hirdetés

Újabb részletek kerültek nyilvánosságra abból az iratcsomóból, amelynek alapján a Securitate Irattárát Vizsgáló Országos Tanács (CNSAS) pert indított Traian Băsescu volt államfő feltételezett szekusmúltjának tisztázására. A CNSAS az elmúlt évek folyamán többször is megállapította, hogy Băsescu nem működött együtt a Securitatéval mint politikai rendőrséggel, de idén áprilisban találtak arra utaló jelentéseket két célszemély dossziéjában, melyek szerint mindvégig tévedtek.

A SRI és a védelmi minisztérium archívumaiból előkerült újabb adatok fényében a CNSAS azt gyanítja, hogy a volt államfő 1972-ben, a Tengerészeti Egyetem első éves hallgatójaként kezdett el jelenteni évfolyamtársairól. Az egyetem elvégzése után, 1976-ban a konstancai Securitate vehette igénybe szolgálatait, majd 1979-ben, a Román Kommunista Pártba való beiratkozásakor

dossziéját megsemmisítették, anélkül hogy mikrofilmen rögzítették volna.

Traian Băsescu CNSAS-dossziéjának csak a fedőlapja van meg, ennek ellenére a CNSAS tudni véli, hogy Petrov fedőnéven jelentett, amit szerintük az igazol, hogy a Securitate nyilvántartásában szereplő személyes ügyiratszáma megtalálható a két megfigyelési dosszié kézzel írott feljegyzései között. Ráadásul a katonai kémelhárítási szervekkel való együttműködése során készült hálózati jegyzőkönyvében ugyanannak az alezredesi rangban lévő tartótisztnek a neve olvasható, mint a Petrov által készített feljegyzéseken.

Megállapították, hogy a Securitateval való együttműködése ideje alatt Băsescu a kommunizmus vélt ellenségeiről, azok tevékenységéről jelentett. Két, 1975. május 5-én keltezett dossziéban Petrov arról számol be, hogy a megfigyelt személyek külföldre készülnek menni, illetve azt részletezi,

milyen kapcsolatokat ápolnak külföldiekkel.

Jelentései nyomán egyik kollégáját a titkosrendőrség javaslatára nem nevezték ki olyan hajóra, amely elhagyta az ország felségvizeit.

Hirdetés

A CNSAS egyébként idén április 8-án, a SRI révén került annak a Konstancán fennmaradt mikrofilmnek a birtokába, mely nagyban hozzájárult a per megalapozásához.

A sors iróniája, hogy a volt Securitate irattárát a SRI 2006-ban, épp Băsescu államfői, illetve CSAT-elnöki minőségében kiadott rendelete nyomán adta át a CNSAS-nak.

Hirdetés