Falusi plébániáról bukkant elő Erdély egyik legrégebbi Bibliája

Szenzációs felfedezés.
Hirdetés

Néha meglepő helyekről bukkannak elő a legnagyobb értékek: falusi plébánia könyvei között találták meg Erdély valószínűleg legrégebbi Bibliáját. Az 1497-ben nyomtatott Ószövetség a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei közül került elő egy leltározás során Csíkszeredában.

A Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár tavaly itt is gyűjtőlevéltárat hozott létre, ahova többek között az alcsíki- és a felcsíki egyházközségek régi könyvei kerültek, ezek között találták meg az ősnyomtatványt, írta a Romkat.ro.

Ilyen szenzációs felfedezésre tájainkon ritkán van példa.

A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta. Az ószövetségi kötetet 1497-ben nyomtatták Koberger Antal nürnbergi nyomdájában. Ezt – a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint – 1721-ben köttette be az akkori plébános, Ferenczy György.

Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, innen került át tavaly novemberben a csíkszeredai gyűjtőkönyvtárba. A gyulafehérvári főegyházmegyében lévő, már feldolgozott plébániai könyvek közül

eddig ez számít a legrégebbi nyomtatványnak.

Mérete 24 x 32 cm. A több mint 600 oldalas kötetet tíz metszet is díszíti.

Hirdetés


Fotó: Romkat.ro

 

Hirdetés