Vajon hányan mennek vissza a pápalátogatás után a csíksomlyói pünkösdi búcsúba?

A pápai aranyrózsával is csalogatják a híveket.
Hirdetés

Félő, hogy jóval kevesebb zarándokot vonz idén a csíksomlyói pünkösdi búcsú, mint más években, tekintve, hogy a hívek egy része múlt szombaton, Ferenc pápa látogatásán felgyalogolt a nyeregbe. A szervezők ezért nem is kerítettek nagy feneket a dolognak,

az idei pünkösdi búcsú a jól bevált recept szerint zajlik.

Annyi különbséggel, hogy a kegytemplomban a több száz éves Mária-szobor előtt egy újabb értékes kegytárgyat is megcsodálhatnak a hívek: a Ferenc pápa által Csíksomlyónak ajándékozott aranyrózsát.

A pápai ajándék jelentőségéről ITT írtunk, bár korábban több magyar uralkodó is részesült benne, jelenleg a csíksomlyói az egyetlen a Kárpát-medencében. A pünkösdi búcsú zarándokai már közelről is szemügyre vehetik, ugyanis

az aranyrózsát a kegytemplomban, a Szűzanya-szobor mellett helyezik el,

mondta el a Székelyhonnak Urbán Erik ferences tartományfőnök.

Fotó: Katolikus.ma

A búcsú programját már közzétette honlapján a Gyulafehérvári Főegyházmegye. Mivel idén a hivatások éve van, mottója: „Íme, az Úr szolgálóleánya” (Lk 1,38).

Hirdetés

A pünkösdi zarándoklatot pénteken este 7 órától szentmise nyitja a kegytemplomban, melyet egész éjszakán át tartó virrasztás, majd reggel újabb szentmisék követnek. A búcsú szimbólumának tekintett labarumot és a pápai kisbazilika-jelvényt kísérő kordon a papsággal együtt

10.30 órakor indul a kegytemplom előtti térről a Kis- és a Nagysomlyó hegyek közötti nyeregbe.

A Hármashalom oltárnál tartott ünnepi búcsús szentmise12.30 órakor kezdődik. A szónok – és egyben az egyetlen meghívott – Pál József-Csaba frissen kinevezett temesvári megyés püspök.

A búcsúra, akárcsak más években, idén is érkeznek anyaországi zarándokok, a Boldogasszony zarándokvonat csütörtökön hajnalban indul Szombathelyről, majd Budapest és Debrecen érintésével lépi át a magyar román-határt.

A zarándokok a hagyományhoz híven Gyimesbükkbe, az ezeréves határhoz is ellátogatnak, majd vasárnap Gyergyószentmiklóson szabadtéri pünkösdi szentmisével zárul a program.

Hirdetés