Románia egyik legszebb nemzeti parkját szelnék át egy rettentő drága országúttal

Nem számít, hogy annyiba kerül, mint egy autópálya-szakasz, és kettévág egy nemzeti parkot, húsz év után elkészülhet a Zsíl-völgye és Herkulesfürdő közötti országút folytatása.
Hirdetés

Románia egyik páratlanul szép és viszonylagos háborítatlanságában megőrzött vidéke a hatalmas kiterjedésű Domogléd-Cserna Nemzeti Park, mely Krassó-Szörény, Mehedinți és Gorj megyék területén található, a Retyezát szomszédságában. Nemrég egy herkulesfürdői kirándulás alkalmával jártuk be a vidéket, és lenyűgözött bennünket az izgalmas túraútvonalakat rejtő vadregényes táj.

A környezetvédelmi szervezeteknek hosszú éveken keresztül sikerült megakadályozniuk, hogy a nemzeti parkon keresztül vezető 66 A jelzésű országút folytatása elkészüljön Câmpu lui Neag és Cserna között, mely, meglehet, hogy jelentősen lerövidítené a Petrozsény és Herkulesfürdő közötti közúti távolságot, de a természetvédők szerint negatív hatással lenne a nemzeti park ökoszisztémájára.

A Cserna völgye ősszel | Fotó: Mészáros Tímea

A zöldek ellenkezése ellenére a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság (CNAIR) úgy döntött, hogy visszatér az útszakasz felépítésének 1997-ből származó ötletéhez, és kiírja a versenytárgyalást 66A 20 kilométeres folytatására. A szerződés becsült értéke 243 millió lej, a megvalósítás 36 hónapra szól, amiből 8 hónapot a tervek elkészítésére szánnak.

A 66A jelenleg Câmpu lui Neag településig van leaszfaltozva, onnan egy erdei út vezet tovább, mely csak részben alkalmas személygépjárművek átkelésére. A vitatott útszakasz építését 1999-ben, az akkori szállításügyi miniszter, Traian Băsescu kezdeményezésére kezdték el. Ekkor a környék bányászatában tömeges leépítések történtek, amit a közlekedés modernizálásával próbáltak ellensúlyozni.

Hirdetés

A Retyezát Nemzeti Park és a Cserna völgye közötti erdei útszakaszt országúti rangra emelték, és a környezetvédelmi minisztérium engedélye nélkül építkezésbe kezdtek. Az elmúlt évtizedekben néhány szakaszt leaszfaltoztak, a munkálat befejezésére a természetvédők ellenkezése, illetve a környezetvédelmi engedélyek hiánya miatt nem került sor. Mire meglettek az engedélyek, már nem volt pénz a kivitelezésre.

Úgy tűnik, ez utóbbi nem jelent most akadályt.

Ha elkészül az útszakasz, a Zsíl-völgye és Herkulesfürdő között mintegy 100 kilométerrel rövidebb utat tehetnek meg az autósok.

Hirdetés