„Közel 30 éve vagyok a politikában, és egyetlen törvényes cselekedetem sem volt”

Na, melyik politikus bakizott ekkorát a szenátusban? Segítünk: az, aki megőrizhette mentelmi jogát, mert kollégái nem adták ki a DNA-nak.
Hirdetés

Pont az ellenkezőjét mondta annak, amit akart Călin Popescu-Tăriceanu házelnök hétfőn a szenátusban, amikor arról döntöttek a szenátorok, hogy mi legyen a mentelmi jogával. Miközben ártatlanságát akarta – igen meggyőzően – hangoztatni, azt mondta: 30 éves politikai pályafutása során egyetlen törvényes cselekedete sem volt. Szerinte a DNA ügyészei nem azért akarják bíróság elé állítani, mert bizonyítani tudják az ellenkezőjét, céljuk befeketíteni politikai pályáját.

Az orbitális baki nem igazán nyomott a latban, a szenátus plénuma elutasította a DNA kérését, és nem vonta meg a házelnök mentelmi jogát: 38 szenátor támogatta, 71-en ellene szavaztak és egy honatya tartózkodott a titkos szavazáson.

A videóban az 52. percben hallható Tăriceanu bakija, de persze az is lehetséges, hogy csak leharapta az i betűt az illegális szó elejéről, a „hülye” sajtó (ezzel a jelzővel illette korábban a sajtómunkásokat a házelnök) csinál megint bolhából elefántot. 

Hirdetés

A DNA még tavaly novemberben kérte Călin Popescu-Tăriceanu mentelmi jogának megvonását, hogy bűnvádi eljárást indíthasson ellene. Azzal vádolnák meg, hogy miniszterelnöki mandátuma idején közvetett módon 800 000 dollárnyi anyagi haszonhoz jutott egy osztrák cég révén.

Egy másik friss hír Tăriceanu kapcsán, hogy jelenleg még nem fontolgatja azt, hogy jelöltesse magát az államelnök-választásokon, árulta el újságírói kérdésre.

Hirdetés