Forrong a rendőrség: a rendőrgyilkos és a belügyminiszter fejét is követelik

Több százan keresik a rendőrt lelövő férfit, miközben a rendőrszakszervezet Carmen Dan lemondását követeli.
Hirdetés

Több száz, fegyvert és golyóálló mellényt viselő rendfenntartó keresi azt a, rablás miatt nemzetközi körözés alatt álló férfit, aki vasárnap lelőtte az elfogására indult rendőrt a Temes megyei Őszényben. A temesrékasi őrsön szolgálatot teljesítő, 43 éves rendőrt a körözött férfi a mellkasán és a nyakán találta el, és azonnal elmenekült a helyszínről. 

Marcel Ionel Lepát mától már nemcsak a Temes megyei rendőrök üldözik: Bukarestből és más megyékből is érkezett rendőri és csendőri erősítés a férfi elfogására. Bukarestből a speciális bevetési egység is Temes megyébe indult.

Eközben a rendőrszakszervezetek sorra állnak a nyilvánosság elé: Carmen Dan belügyminiszter lemondását kérik, illetve az elavult felszerelésre és a rendőrség cinikus vezetésére panaszkodnak.

A rendőrség egyértelműen alulfinanszírozott,

az állomány 25 százaléka nincs feltöltve, túlórázással pótolják a személyzeti hiányt, és a felszerelésük is hiányos, elavult: a körözött rablónak sokkal jobb és modernebb fegyvere volt, mint a rendőrnek, akit lelőtt, nyilatkozta hétfőn Dumitru Coarnă, a Rendőrök és Szerződtettet Munkatársak Országos Szakszervezetének (SNPPC) elnöke. 

A rendőr, amikor a körözött férfi felkutatására indult, nem tudta, hogy az illető rendelkezik fegyverrel, az ő szolgálati fegyvere pedig olyan ’74-es Carpaţi pisztoly volt, amilyet a rendőrök és csendőrök 80 százaléka hord, ugyanis 45 éve ez a rendszeresített típus. Egyedül az igazságügyi rendőrök rendelkeznek modern pisztollyal, árulta el a szakszervezetis, de vannak helyzetek, amikor a rendőrök még Carpaţi pisztolyhoz sem jutnak.

A tegnap lelőtt rendőr már a negyedik, aki Carmen Dan mandátuma alatt veszítette el az életét, a belügyminiszternek már rég le kellett volna mondania. Gyakorlatilag a munkája miatt veszítette életét idén januárban az a kriminológus is, aki egy egész éjszakai helyszínelés után nem kapott pihenőnapot, reggel bement dolgozni, és agyvérzést kapott, családjától pedig megtagadták a kártérítést, emlékeztetett Coarnă, aki felemlegette a 47 késszúrással megölt suceavai rendőr, illetve az őrsön megkéselt nagybányai rendőr esetét is.

Carmen Dan eltemette a rendőrséget,

Hirdetés

és most azonnal le kell mondania, követeli Bogdan Bănică is, egy másik rendőrszakszervezet, a SNPR Decus alelnöke. Bogdan Bănică szerint minden rendőr tudtán kívül öngyilkosságot vállal, amikor elfogadja a jelenlegi munkakörülményeket, a rendszer közönyét és cinizmusát.

A rendőrség hivatalos közleménye szerint tegnap fegyveres és civilben lévő rendőrök szálltak ki az őszényi lakáshoz, ahol a körözött gyanúsítottat azonosították. Körbevették a házat, a gyanúsított kiugrott az ablakon, és lelőtte a rendőrt, akivel szembetalálkozott. A mellkasán és nyakán eltalált férfit a mentősök próbálták újraéleszteni, sikertelenül. 

A körözött férfi bemenekült egy udvarra, ahonnan megpróbált ellopni egy autót. Nem sikerült neki, mert az egyik rendőr utolérte, és többször is rálőtt, a vállán sebesítette meg. Ennek ellenére a férfi el tudott szaladni.

 

Hirdetés