Így is lehet! Rácsodálkozott az erdélyiek civilizáltságára a bukaresti sajtó

Ilyet otthon nem látnak.
Hirdetés

Bár már vasárnap befejeződött Ferenc pápa történelmi látogatása, a román központi média még mindig nem tért magához a csodálkozásból. Több bukaresti lap, hírügynökség is a vezető hírek között taglalta, milyen példás rend uralkodott a pápalátogatás erdélyi helyszínein.

Hogy hiába gyűlt össze több tízezer zarándok a balázsfalvi Szabadság mezején, illetve a csíksomlyói nyeregben, egy gramm szemét nem maradt utánuk. Valamennyi szektort tisztán hagytak a zarándokok, mivel távozáskor magukkal vitték a szemetüket is!

Egyetlen papírfecnit, ételmaradékot, műanyagpalackot sem lehetett látni a több tízezer hívő látogatása után, számolt be az Alba 24. És videót is közölt arról, amint a görög katolikus egyház önkéntesei összeszedik a székeket a helyszínről. Szemetet hiába kerestek, nem találtak.

 

Nem volt ez másként a csíksomlyói nyeregben sem, erről már a ProTV brassói tudósítója írt egy Facebook-bejegyzésben. A televíziós újságíró ebben azon áradozik, hogy a székelyföldi Mária-kegyhelyen a több mint százezres tömeg ellenére minden úgy ment, mint a karikacsapás.

Hirdetés

Külön kiemeli a zarándokok nyugalmát, kitartását, hogy a szakadó esőben is figyelmesen és odaadással követték a pápai szentmisét, énekelték az énekeket. A hívek egymáshoz való kedvessége is feltűnt neki: ahogy a szertartás alatt románok és magyarok – mintha ez lenne a világ legtermészetesebb dolga – megfogták egymás kezét.

Nem a pápalátogatás az első esemény, amikor a bukaresti sajtó rácsodálkozik az erdélyi civilizációra. A csíkszeredai húsvéti ételszentelés és a csíksomlyói búcsú egyaránt jó alkalom arra, hogy évente megmutassák román honfitársainknak: így is lehet!
 

Hirdetés