Embereket, házakat, autókat lepett el az ár Fehér megyében

Nehéz éjszakát tudhatnak maguk mögött a tűzoltók.
Hirdetés

Egész éjszaka mentettek a tűzoltók Fehér megyében, miután több településen komoly pusztítást végzett az árvíz. Összesen 270 házat öntött el a víz, 46 autót sodort magával, tönkretette az elektromos- és gázvezetékeket, illetve az ivóvízhálózat egy részét. A legsúlyosabb helyzet Alsópián (Pianu), Szászcsór (Săsciori) és Alsócsóra (Săliştea) településeken állt elő, de beavatkozásra volt szükség végig a Sebes folyó völgyében található falvakban. A lakosságot a RoAlert rendszeren keresztül is figyelmeztették a hatóságok. A Fehér megyei katasztrófavédelmiseket Brassó, Kolozs, Hunyad, Maros és Szeben megyékből érkező tűzoltók segítették.

Felsőpián településen 11 személyt sodort magával az ár, a katasztrófavédelem csapatai és helyi lakosok közös erőfeszítésével mentették ki őket. Sebeshelyen egy személygépkocsiban ülő négy személy került bajba, Rekittán három személyt, köztük egy várandós asszonyt és egy kiskorút kellett kimenteni a vízből, Alsócsórán szintén három ember segítségére kellett sietni, akiket elragadt az ár. A megáradt folyó számos háztartást elöntött, a tűzoltók a víz kiszivattyúzásán dolgoznak.

A helyszínre érkezett  Raed Arafat, az országos katasztrófavédelmi felügyelőség vezetője, de jelen vannak a helyi hatóságok képviselői is. A Vöröskereszt Rekittán ötven ágymatraccal, száz hálózsákkal, száz ággyal, ruhaneművel és tejjel segített a bajba jutottakon, köztük mintegy hetven gyermeken.

Fehér megyében szombattól vasárnap kora délutánig van érvényben másodfokú (narancssárga jelzésű) árvízriadó, akárcsak több más megyében.

Hirdetés

Szombaton Prahova megyében négy gyermeket sodort el a víz,  három gyerek meghalt, a negyediket pedig eltűntnek nyilvánították. A nap folyamán Carmen Dan belügyminiszter felszólította a szélsőséges időjárással sújtott és károkat szenvedett megyék prefektusait, hogy legyenek jelen a településeken, közösségekben, Klaus Iohannis államfő pedig arra hívta fel a figyelmet, hogy sürgősen ki kell dolgozni egy stratégiát a szélsőséges időjárási jelenségek következményeinek megelőzésére.

 

Hirdetés