Na, miccset vagy töltött káposztát eszik Ferenc pápa romániai látogatása alatt?

Eláruljuk: egyiket sem.
Hirdetés

Nem kér miccset vagy tárkonyos krumplilevest, de még a töltött káposztát sem kóstolja meg Ferenc pápa háromnapos romániai tartózkodása alatt. Nem mintha bármi baja lenne a román vagy erdélyi gasztronómia gyöngyszemeivel: a római katolikus egyház feje a mediterrán konyha híve.

Így aztán romániai látogatása során is azt fog enni, amit otthon a Vatikánban, vagy bármelyik másik útján szokott. A katolikus egyház képviselői szerint amúgy sem lenne ideje arra, hogy a helyi hagyományos étkeket kóstolgassa.

Argentin származása ellenére marhaszték sem lesz a pápai menüben,

melyet inkább az olasz konyha egyszerű fogásai dominálnak. Sok sajt, gyümölcs, zöldség és az elmaradhatatlan olívaolaj.

Sőt, még pacalleves sem kerül a pápai asztalra, Ferenc pápa ugyanis első fogásként a rizottót preferálja. Az olasz rizsételt fehér szósszal leöntött tésztaétellel szokta váltogatni, második fogásként pedig többnyire fehér húst vagy halat eszik.

A desszert kiválasztásában is mellőzi a sztárallűröket,

Hirdetés

általában az adott szezonnak megfelelő gyümölcsöt fogyasztja.

Más hivatalos vendégekkel, sztárokkal ellentétben a pápa elszállásolása sem okoz gondot a romániai vendéglátóknak. A szerény életkörülményeiről híres Ferenc pápa ittléte alatt végig a bukaresti Apostoli Nunciatúrán száll meg, ahol húsz évvel ezelőtt II. János Pál is lakott.

Hirdetés