A prefektus merő jóindulatból bonyolítja tovább az úzvölgyi katonatemető ügyét

A katonatemetőt nem lehet lezárni, mert a prefektus bírósági keresete automatikusan felfüggeszti az erről született tanácsi határozatot.
Hirdetés

A Hargita megyei prefektusi hivatal jogászai szigorúan jogi, és nem egyéb szempontok szerint vizsgálták meg az úzvölgyi katonatemető lezárására vonatkozó szentmártoni határozatot, és úgy találták, hogy az törvényt sért. Jean-Adrian Andrei prefektus, természetesen szigorúan a jogi szempontokat szem előtt tartva, úgy döntött, nem hagyja annyiban a jogsértést, ezért a közigazgatási bíróságon támadja meg a szentmártoniak tanácsi határozatát.

Mivel már a déli órákban iktatták a bírósági keresetet, a temetőt nem lehet lezárni, ugyanis amíg nem dönt a bíróság, addig hatályon kívül helyezik a kifogásolt önkormányzati határozatot – emlékeztetett a csupán jogi szempontok szerint intézkedő prefektus, aki szerint

az alkotmány 25. cikkelye és a Románia EU-csatlakozási szerződése által is garantált mozgásszabadságot sérti a sírkert lezárása.

A csíkszentmártoni önkormányzat május 23-i rendkívüli ülésén hozott határozatot arról, hogy harminc napra bezárja a temetőt, melybe csak a karbantartási munkálatokat végzők belépését engedélyezi. A határozat szerdától lépett volna hatályba.

Azért döntöttek a lezárás mellett, mert egy ortodox egyházi szervezet június 6-án az úzvölgyi katonatemetőben ünnepelné a hősök napját, és sürgeti az osztrák-magyar temető román parcelláját kialakító Bákó megyei Dormánfalva polgármesterét, hogy avassák fel a félszáz betonkeresztet és az ortodox emlékművet.

Hirdetés

Az ügy másik fejleménye, hogy a védelmi minisztérium alárendeltségében működő Hősök Emléke Országos Hivatal olyan adatokat tett közzé, miszerint

az úzvölgyi temetőben 149 ismert és nyolc ismeretlen román katona van eltemetve.

A hatóság szerint a temető a román katonák mellett 1155 idegen hadsereg katonáinak a hamvait őrzi. Utóbbiak közül 794 magyar, 108 német, négy orosz, három szerb, két osztrák, két olasz és 242 azonosítatlan.

Hirdetés