Tudja, mit hoz ajándékba Ferenc pápa a csíksomlyói Szűzanyának?

Ilyen értékes pápai adomány jelenleg nincs a Kárpát-medencében.
Hirdetés

Gőzerővel készülnek a különböző helyszíneken Ferenc pápa hétvégi látogatására. Bukarestben akkora felfordulást okoz a pápai vizit, hogy pénteken, május 31-én még az iskolákat is bezárják. Sőt, a fővárosi tanfelügyelőség azt a lehetőséget is megadta a tanintézeteknek, hogy igény esetén már csütörtökön, május 30-án se tartsák meg a tanórákat.

Csíksomlyón is zajlanak az előkészületek, a Hármashalom oltár kibővítése mellett a pápai szentmise liturgikus bútorzata is elkészült, a székelyudvarhelyi László Endre cégtulajdonos asztalosműhelyében csiszolgatták Bogos Ernő építész tervei alapján, írta a Székelyhon.

A bútorzatot a Ferenc pápából is áradó nemes egyszerűség jellemzi. Tölgyfából készült, egy hónap leforgása alatt,

a pápa látogatása után a csíksomlyói ferencesek használják majd a különböző egyházi alkalmakon.

Az oltárasztal két összeilleszthető részből áll, a pápai trónus mellett papi székek és zsámolyok is lesznek, előbbieken a szertartásmesterek, utóbbiakon a két diakónus ül majd. Mutatjuk:

Fotó: Székelyhon|Barabás Ákos

További részletek és képek a Székelyhonon.

Hirdetés

Felolvasóállványok is készültek, a kisebb állványokra pedig Ferenc pápa ajándéka és a Szent László-ereklye kerül. Utóbbit debreceni virágkocsi viszi Somogyvárról Csíksomlyóra, erről ITT írtunk. Ami pedig pápai ajándékot illeti:

Ferenc pápa arany rózsát adományoz a csíksomlyói kegyhelynek.

Az arany rózsa a pápák különleges adománya, amelyet a különböző Mária-kegyhelyeknek ajándékoznak, a gesztussal a Szűzanya iránti tiszteletet fejezik ki.

Ferenc pápa ajándéka ezüstből készült, a rózsa szára és a címer 24 karátos arany bevonatú. Az alapja rózsaszín márvány, amelyen egy ezüstözött váza áll a pápai címerrel, benne két szál természethű rózsa, leveleik ezüstből készültek. A rózsa 84 centiméter magas, súlya 1200 gramm.

Napjainkban ez lesz az egyetlen pápai arany rózsa, melyet a Kárpát-medencében őriznek.

A történelem folyamán azonban több magyar uralkodó is részesült a kitüntetésben, például Nagy Lajos király, Luxemburgi Zsigmond császár és több Habsburg uralkodó felesége is.

 

Hirdetés