Eckstein-Kovács Pétert ombudsmannak jelölnék az ellenzéki pártok

Ciorbeának már május 6-án lejárt a mandátuma.
Hirdetés

A román ellenzéki pártok – a PNL, az USR és a PMP – támogatják, hogy Eckstein-Kovács Péter váltsa Victor Ciorbeát a Nép Ügyvédje hivatalának élén, tette hivatalossá a sajtóértesülést Mihai Goțiu, az USR szenátora, aki a volt politikus elvhűségét emelte ki és folyamatos kiállását az emberi jogokért.

Ciorbeát 2014. május 15-én választotta meg a parlament, mandátuma idén május 6-án járt le, azóta ügyvezetőként irányítja az intézményt. A pártok hallgatólagosan megegyeztek, hogy az új ombudsmanról csak a május 26-i EP-választás után szavaznak majd.

Eckstein-Kovács Péter tavaly nyáron lépett ki az RMDSZ-ből, amelynek 28 évig volt tagja, mivel nemcsak abból lett elege, hogy az RMDSZ együttműködött a PSD-vel, hanem abból is, hogy a Szövetség olyan igazságügyi törvénymódosításokat is megszavazott, amelyeket nem lehetett azzal mentegetni, hogy az alkotmánybíróság kérte.

A volt szenátor, volt kisebbségügyi miniszter jelölése remek húzás az ellenzéki pártok részéről, mert az elmúlt hónapokban intenzív etnikai mozgósításra ráállt RMDSZ nem nagyon teheti meg, hogy ne szavazzon meg egy magyar jelöltet a parlamentben.

Hirdetés