MPP: nélkülünk nem jutott volna be az RMDSZ

Az MPP az elmúlt hónapokban elég szokatlan módon állt hozzá az EP-választáshoz. Ezt tetézi most azzal, hogy saját érdemének próbálja beállítani az RMDSZ sikerét.
Hirdetés

Miután a jelöltállításkor az RMDSZ rendre kikosarazta őket, és koalíciós lista létrehozására vonatkozó ötletüket is elutasították, elég szokatlan, hogy Magyar Polgári Párt (MPP) a választás másnapján köszönetet mond a szavazóknak az RMDSZ-re, illetve „a Kárpát-medencei magyar összefogásra” adott voksokért. Igaz, már az is elég paradoxnak tűnt, hogy bár eldöntötték, mégsem állítanak jelöltet az RMDSZ-listájára (a pontosság kedvéért: senki nem is kérte őket erre), és kimaradnak a kampányból is, némi gondolkodás – és a visszautasított visszautasíthatatlan ajánlat – után mégis beálltak Vincze Loránt FUEN-elnök mögé.

Ennyi váratlan fordulat után nincs abban semmi meglepő, hogy Mezei János MPP-elnök egy mai sajtótájékoztatón már úgy értékelte, hogy az MPP volt a „mérleg nyelve”.

„Ha nem veszünk részt a választásokon, ha nem használjuk mozgósító erőnket, nem lett volna meg az elegendő szavazat ahhoz, hogy bár egy erdélyi magyar képviselő is bejusson az Európai Parlamentbe”

– fogalmazott nem kevés önbizalomról tanúskodva a pártelnök. Mezei bízik abban, hogy az MPP és Vincze Loránt közötti megállapodás a gyakorlatban is megvalósul, markánsan kiállva „a magyar nemzeti ügy szolgálata és az erdélyi autonómiaformák megteremtése mellett”.

Erről az együttműködésről még minden bizonnyal sokat fogunk hallani, ha az MPP továbbra is saját EP-képviselőjeként tekint Vincze Lorántra. 

Hirdetés