Ki nyerte az exit pollt?

Döntetlennel végződött a felmérés-verseny: a PSD és a PNL tizedszázalékra azonos eredményt hozott. Az RMDSZ bentmarad az EP-ben.
Hirdetés

Rekordrészvétel mellett a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte a vasárnapi európai parlamenti választást egyaránt a szavazatok 25,7 százalékával, állítja az egyetlen országos exit poll felmérés, amelyet a CURS készített.

Egyelőre úgy néz ki, hogy az RMDSZ 5,4 százalékkal és továbbra is két mandátummal bentmaradt az Európai Parlamentben, de itt az exit poll, azaz a szavazók megkérdezésével készült felmérés helyett érdemes megvárni a szavazatszámlálás végső eredményét. Egyrészt mert az országos felmérésekben ritkán szerepel pontosan az RMDSZ eredménye, másrészt óriási etnikai mozgósítást nyomott a szervezet az utolsó órában is, az exit poll készítésekor pedig messze nem a szavazás utolsó órájában urna elé vágtázókat kérdezik meg.

Második (harmadik?) az USR-PLUS lett a jósoltnál magasabb, 23,9 százalékkal, harmadik a Ponta-féle Pro Románia 5,7 százalékkal, negyedik az RMDSZ, rajta kívül még Băsescu PMP-je jut be 5,2 százalékkal. Ha az exit pollnak igaza lesz, Tăriceanu ALDE-ja kiesik 4,7 százalékkal.

A szavazókedv egészen magas volt, a választási részvétel már délután meghaladta a 2014-es EP-választás 32 százalékos arányát. Urnazáráskor a Központi Választási Bizottság 49 százalékot mért a 2019-es EP-voksoláson, és 41,20 százalékot az igazságügyi referendumon, amely így minden bizonnyal érvényes lesz. (Ehhez a szavazatok 25 százalékának is érvényesnek kell lennie.)

Hirdetés

A mai EP-választás már nem is annyira szokatlan jelensége, hogy a külföldi szavazókörzetekben megismétlődött a 2014-es elnökválasztás botránya: a nagy nyugat-európai városokban lévő román konzulátusokon olyan lassan haladt a szavazás, hogy egész nap százak, Londonban és környékén ezrek álltak sorban órákig. Összesítve több ezren lehetnek azok, akik órákon át tartó sorbanállás után sem jutottak el a szavazófülkékig. Mivel ez nem először történik meg, semleges közszolga legyen a talpán, aki ebbe a több mint necces lebonyolításba nem látja bele a szándékos akadályozást.

 

Hirdetés